Apele Române confirmă golirea lacului Gozna!

După aproape 30 de ani de la ultima golire, apa din lacul Gozna a început să scadă vâzând cu ochii. La cererea TMK Reșița, până la mijlocul lunii noiembrie nu va rămâne pic de apă în barajul de la Văliug.

Apele Române confirmă faptul că barajul de la Văliug va fi golit. Solicitarea este făcută de către TMK Reșița, operațiune necesară pentru niște lucrări ale companiei. Momentul nu putea fi mai oportun deoarece hidrocentrala de pe lac este oprită pentru renovări.

Reprezentantul Apelor Române, Dorin Gavril, precizează faptul că până la mijlocul lui noiembrie nu va mai fi apă în lac, însă turiștii nu trebuie să fie îngrijorați pentru că în vară apa va ajunge din nou la nivelul pontoanelor: „ Într-adevăr, barajul Gozna va fi golit, este o solicitare venită din partea TMK, iar la mijlocul lunii noiembrie acesta va rămâne total fără apă. Până la vară însă barajul se va umple la loc, ba mai mult, cred că acest lucru se va întâmpla chiar din iarna aceasta”, explică acesta.

Chiar dacă în interesul propriu al companiei, golirea barajului va aduce beneficii și ecosistemului de pe lac. Mâlul de pe fundul lacului va fi curățat cu această ocazie, iar lacul va putea fi umplut doar cu păstrăvi, conform renumelui barajului. La momentul golirii se va afla cu exactitate dacă somnii gigantici din adâncuri sunt adevărați sau doar fabulații ale oamenilor amatori de S.F.-uri.

O necunoscută rămâne încă în această ecuație: ce se va întâmpla cu miile de pești care populează acum apele lacului. Răspunsul va veni din partea CEZ România, cei care administrează acum lacurile din zona Reșiței și se ocupă cu renovarea hidrocentralelor de pe baraje.

Rămâneți pe Express de Banat pentru a afla poziția oficială a CEZ România!

Comments

  1. […] CITEȘTE ȘI   APELE ROMÂNE CONFIRMĂ GOLIREA LACULUI GOZNA! […]