Alianța Vestului, doar un exercițiu politic? O asociație atrage atenția că alianța are zero realizări în 4 ani

alianta vestului

Asociația Metro Urban atrage atenția că Alianța Vestului, încheiată în urmă cu patru ani la Timișoara, între primarii orașelor Timișoara, Arad, Cluj-Napoca și Oradea, nu a reușit să atragă niciun proiect major pentru cele patru comunități. 

Alianța Vestului, o structură administrativ-politică creată în jurul celor mai mari orașe vestice ale României, își propunea la înființare să atragă mai ușor și coordonat fonduri europene și investitori în această zonă. Metro Urban atrage atenția că din 2018 până acum, această asociere nu a produs niciun rezultat semnificativ: niciun proiect major cu finanțare europeană, niciun mare investitor, nicio măsură concretă legată de descentralizare.

„Deși scopul alianței era unul clar, realizarea unor proiecte folosind fonduri europene, nici măcar atragerea unor fonduri guvernamentale pentru finalizarea unor proiecte importante, regionale, nu a fost pusă în practică. Autostrada Transilvaniei, Spitalul Regional de Urgență Cluj, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea aeroporturilor (excepția fiind Oradea unde investițiile sunt vizibile) sunt finalizate și noi contribuabilii nu știm? Până la urmă a fost un exercițiu de PR politic sau doar o incapacitate administrativă de a accesa fonduri europene și de a aduce mari investitori în vest?”, a declarat Mihai Curteanu, unul dintre fondatorii asociației Metro Urban.

Sursa citată face referire și la un alt parteneriat, „Alianța Apusenilor”, care ar fi produs deja rezultate.

„Fără prea multă lăudăroșenie și PR politic, unele colaborări județene au fost fructuoase și aici mă refer la drumul expres Oradea-Arad, care a fost preluat de la CNAIR de asocierea consiliilor județene și primăriilor reședință de județ din Bihor și Arad, pentru a-l derula în parteneriat cu CNAIR, dar și la Alianța Apusenilor – preşedinţii Consiliilor Judeţene Alba, Bihor şi Cluj au convenit încheierea unui acord de parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii şi a turismului din Munţii Apuseni – care a produs deja reabilitarea mai multor drumuri județene care au interconectat localități vecine din Bihor, Cluj și Alba, în Munții Apuseni. Cu siguranță că Alianța Vestului a fost doar o poveste politică, electorală.”, a spus Horia Nasra.

Asociația Metro Urban a fost înființată la Cluj-Napoca în primăvara acestui an cu scopul de a promova și dezbate principalele proiecte de infrastructură mare din Cluj-Napoca și zona metropolitană.

La preluarea mandatului de primar, Dominic Fritz afirma că Alianța Vestului este doar un exercițiu de imagine. La acea dată, edilul local promitea că va discuta și cu ceilalți primari care conduc orașele din alianță, în speranța că vor identifica o cale de urmat.