Zona turistică Secu ar putea atrage milioane de euro. Deocamdată, nu avem strategie!

casinoherculane by sungarden

Autoritățile locale au organizat astăzi o dezbatere publică pentru a putea elabora ulterior o strategie de dezvoltare în domeniul turismului. Până ca zona să se schimbe la față însă, mai e cale lungă.

Sala de ședințe a primăriei n-a fost plină până la refuz. Pe ici, pe colo și-a făcut apariția câte un tânăr sau câte un operator de turism, din puținii care există în zona Secu. La discuții a fost prezentă și firma care elaborează strategia, document aflat de abia în fază incipientă. Chiar și așa, nicio grabă! Ghidurile de finanțare pentru perioada 2014-2020 n-au apărut încă, deci fără presiune actul poate fi elaborat într-o formă cât mai bună.

Prima concluzie care s-a desprins din discuții, fără doar și poate, a fost că infrastructura și utilitățile pun bețe-n roate turismului din zona Secu. Prin urmare, reprezentanții primăriei au explicat faptul că se lucrează la acest capitol. „Pe Ordonanța 28 a fost aprobată finanțarea drumului care face legătura cu platoul turistic. Așteptăm să primim banii promiși. Vedem dacă ajung în urma rectificării din luna iulie”, a spus primarul Mihai Stepanescu.

La polul opus și foarte neîncrezători s-au arătat proprietarii de pensiuni. „Stăm prost și la capitolul utilități, și infrastructură. Turiștii caută comoditatea, iar noi nu le putem oferi nimic. De aici trebuie să se pornească în elaborarea strategiei pe turism, pentru că altfel nu avem niciun fel de turism. Să nu mai vorbim despre faptul că servicii de telefonie mobilă nu există, iar curentul cade frecvent din cauza liniilor de înaltă tensiune foarte învechite. În plus, nu există semnalizare și nici clasificare. Secu nu figurează ca zonă turistică pe nicio hartă. Asta ar trebui avut în vedere în primul rând”, a declarat Maria Mihăilescu, proprietarul unei pensiuni din zona Secu.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Despre minusuri s-a exprimat toată lumea, pentru că e cert și vizibil faptul că turism nu prea există în Reșița. Plusurile și propunerile au venit mai greu, dar într-un final s-au conturat câteva idei.

„În primul rând, ca să putem face ceva pentru zonă trebuie clarificată situația proprietății, să vedem ale cui sunt terenurile. Ulterior, putem dezvolta o pădure-parc cu alei de promenadă și piste pentru biciclete, să dezvoltăm transportul în comun, într-o formă sau alta, iar exemplele pot continua. De fapt, această strategie la care se lucrează în prezent va sta la baza elaborării unui studiu de fezabilitate pe baza căruia putem atrage fonduri europene. Studii de fezabilitate mai avem, dar nu putem atrage finanțare pentru acestea, întrucât sunt vizate exclusiv zonele turistice, iar Secu este singura zonă de acest fel de care dispunem”, a concluzionat edilul-șef, Mihai Stepanescu.

Tinerii prezenți la dezbatere, în cea mai mare parte arhitecți voluntari la construirea și modernizarea actualei platforme Secu, și-au spus și ei oful, chiar dacă le-a luat ceva timp să înceapă să se exprime. La rândul lor își doresc evenimente tehno în aer liber, așa cum n-a mai văzut județul.

untitled design set 970x90 px

Comments

  1. APA POTABILA says:

    Daca v-a fi supra-dezvoltata anapoda zona Secu orasul de unde se va alimenta cu apa potabila!?
    In cazul unui accident ecologic, in care o canalizare se va deversa in baraj ce se v-a intampla!?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/