Ziariştii din Caraş-Severin, solidari în fața actului de injustiție prin care se încearcă îngenuncherea presei!

Mai mulţi jurnalişti din judeţul Caraş-Severin, dar şi membri ai societăţii civile au protestat, vineri, 29 aprilie, faţă de sentinţa Tribunalului Caraş-Severin prin care două jurnaliste de la Express de Banat au fost obligate la plata a 15.000 de lei despăgubiri, în urma unui articol de presă publicat în iunie 2014, care nu încălca defel normele jurnalistice.

„Ne-am adunat aproape toţi jurnaliştii din Caraş-Severin, pentru că ne-am gândit să sărbătorim această zi din Săptămâna Mare, pe care am numit-o Vinerea Neagră a presei cărăşene, protestând faţă de decizia nedreaptă care a fost dată de judecătorii Tribunalului Caraş-Severin în urma unui articol publicat de Express de Banat la adresa lui Caius Isac (directorul AJOFM Caraş-Severin), un directoraş care nu îşi vede lungul nasului şi care s-a gândit să profite de anumite favoritisme şi împrumuturi acordate unor procurori, dar şi de prietenele acestora şi să pună la colţ câinele de pază al democraţiei, care este presa, a declarat Cristian Franţ, unul dintre jurnaliştii participanţi la protestul de ieri. Noi contestăm modul în care, în apel, cele două judecătoare – simona beg şi corina aldea – au refuzat să se abţină, deşi Express de Banat publicase ample anchete despre familia primeia, despre soţul simonei beg mai exact, dar şi despre dosarul de la DIICOT în care apare numele celeilalte judecătoare şi au pronunţat astfel o sentinţă nedreaptă. Am vrut să marcăm faptul că şi România este semnatara Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi că articolul 5 al acestei Charte statuează libertatea persoanei prin libertatea de exprimare şi, implicit, libertatea presei“.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157667771954145″]
Jurnaliştii au venit la protest şi cu câteva caricaturi realizate special de maestrul Costel Pătrăşcan, ce ilustrează situaţia creată, pentru a atrage atenţia asupra faptului că România este semnatară a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi că aceasta garantează foarte clar libertatea de exprimare.

„Nu am scris nimic neadevărat, ne-am exprimat deschis şi am adus la cunoştinţa reşiţenilor o problemă de interes public, a afirmat Alexandra Jurca, una dintre cele două ziariste lovite direct de sentinţa judecătorească. Am ales să ne adunăm în faţa tribunalului şi să ne arătăm nemulţumirea, deoarece considerăm decizia instanţei ca fiind un fel de act de sabotaj. Şi nu cred că ne afectează doar pe noi, cei implicaţi, ci şi pe colegii noştri, având în vedere că, prin sentinţa dată, se creează un precedent periculos. Ca să nu mai pomenim despre felul în care descurajează această sentinţă injustă orice tânăr jurnalist”. Alexandra Jurca a mai precizat că demersurile împotriva modului în care se face justiţie în Caraş-Severin nu se opresc aici: „Au venit alături de noi mai multe organizaţii neguvernamentale care ne sprijină şi ne vor ajuta în continuare, vom sesiza instituțiile abilitate și vom ajunge chiar la instanțe și comisii europene. De fapt, am și făcut-o! Din punctul nostru de vedere, prin decizia dată de instanţă sunt descurajați tinerii care vor să îmbrăţişeze meseria de jurnalist. Dacă de la două cuvinte, a căror explicaţie în DEX arată că nu au nicio legătură cu jignirea, cu defăimarea, cu denigrarea, s-a ajuns ca două ziariste să plătească 15.000 de lei, atunci poate să vină oricine şi să interpreteze în orice fel orice cuvânt”.

gif card de energie dacus 1000x100

Victor Nafiru, unul dintre cei mai experimentaţi ziarişti de investigaţii din Banat, a remarcat că „este pentru prima dată când presa din Caraş-Severin se solidarizează. Este un fapt îmbucurător, pentru că în zilele următoare putem noi să le luăm locul colegilor noştri acuzaţi acum. În acest fel ne arătăm unitatea de grup, iar în acest mod demonstrăm că suntem mulţi şi că nimeni nu ne poate băga pumnul în gură, aşa cum s-a spus în ultimele zile”.

La finalul acţiunii solidare din Vinerea Neagră, jurnaliştii şi-au depus pixurile pe scările Tribunalului Caraş-Severin, în semn de protest faţă de decizia luată împotriva jurnalistelor de la Express de Banat. Un gest simbolic, pentru că niciunul dintre ei nu are de gând să se lase intimidat de modul în care este împărţită justiţia în Caraş-Severin. Din contră!

Până la această oră, Tribunalul Caraş-Severin nu a emis o poziţie oficială privind situaţia creată sau cu referire la neregulile semnalate de jurnalişti în numeroasele articole publicate, în presa locală şi naţională, după aflarea aberantei sentinţe.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/