VIDEO/FOTO. Fotografii din satelit arată jaful din pădurile județului Caraș-Severin!

După lungi perioade de negare, cei care conduc instituțiile statului în materie de păduri au ajuns în faza de revoltă. Vizați sunt angajații ocoalelor silvice pe care, deși îi amenință cu disponibilizarea, instanța i-ar readuce la lucru.

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a admis într-un interviu acordat recent că în Caraș-Severin se taie de patru ori mai mult lemn decât limita admisă. Asta, după ce în primăvara lui 2015 acesta a fost prezent la Reșița, fără să susțină o conferință de presă în care să prezinte clar care este realitatea. Negația vehementă, însă, a venit din partea celorlalte structuri, controlate de Romsilva. Între timp însă, lucrurile s-au mai schimbat. Câțiva angajați au mai fost dați afară pe ici, pe colo și, uite așa, Crăciunescu a punctul pe „i”, în zona în care ONG-urile de mediu fac scandal de ani de zile.

domogled, defrisari

„De exemplu, în acest an am descoperit în urma controalelor din Caraș Severin și 100-200 mc de lemn pe un ocol silvic, când noi avem prevăzut în contractul colectiv de muncă măsura disponibilizării pentru o cantitate mai mare de 50 de mc de lemn. Ceea ce ne pune un mare semn de întrebare față de conștiința profesională a acestor oameni. Am avut foarte multe litigii de muncă cu astfel de pădurari, am luat măsuri de disponibilizare, dar ei se adresează instanțelor și prin sentințe definitive sunt repuși în drepturile inițiale. Este foarte greu în aceste condiții să se mărească gradul de disciplină, cu toate că Romsilva are un personal destul de disciplinat care respectă regulile regimului silvic, dar și aici mai sunt excepții. Pădure fără uscături nu există. Consider însă că, în ultimul timp, prea ușor se dau astfel de sentințe, mai ales când este vorba de furt sau de sustrageri ilegale”, a precizat Adam Crăciunescu, într-un interviu acordat pentru Agerpres.

domogled, defrisari

Dezastru în păduri

Până ca oficialii Romsilva să semnaleze problemele, câteva poze făcute din satelit șochează cu modul în care arată parcurile naționale din Caraș-Severin. Deși acestea ar putea fi o adevărată sursă de bogăție pe linie de turism, așa cum se întâmplă în țările civilizate, până când oficialii Romsilva se trezesc să ia măsuri, vizitatorii vor admira drama pădurilor doborâte la pământ.

Zone lăsate complet fără pădure sunt oripilante în Google Earth, iar pozele făcute din satelit sunt din 2014. De atunci au mai fost doborâți câțiva arbori. Situația este dezastruoasă în Munții Țarcu, dar și în Parcul Național Domogled.

De altfel, o filmare realizată în urmă cinci zile în Situl Natura 2000 Munții Țarcu demonstrează faptul că lucrurile nu s-au schimbat deloc. Sunt exact la fel!

Și poze făcute recent de ONG-urile de mediu în Parcul Național Semenic demonstrează că natura este brutalizată în continuare fără milă.

Reamintim faptul că cele mai multe parcuri din Caraș-Severin, dar și din țară nu au nici la momentul actual un plan de management care să reglementeze cu certitudine unde se pot tăia arbori și unde nu. Incertitudinea și lipsa unei legislații adecvate în domeniu nu face altceva decât să sporească furturile de masă lemnoasă. Tolerate de toate instituțiile statului!