[VIDEO] Credit de 2,5 milioane de euro pentru mastodonți care mai pot fi folosiți doar la fier vechi!

Microcentralele de cartier, cele care păreau soluția perfectă pentru reșițeni în urmă cu câțiva ani, se dovedesc inutile. Primăria plătește însă în continuare un credit uriaș pentru niște construcții care nu produc nimic.

„O să vă dau o veste proastă, dar aceste centrale le vom închide, se cheltuie enorm cu ele, nu are sens”, spune primarul Ioan Popa despre investiția în microcentralele de cartier, microcentrale care au o capacitate uriașă de producție, dar un număr infim de consumatori. Mai exact, aceste microcentrale mai deservesc 20 de instituții de învățământ, dintre care 5 grădinițe, în contextul în care, pentru a fi operaționale mai ales vara, când produc numai apă caldă, au nevoie de trei fochiști pe câte un schimb, plus de cantități uriașe de combustibil. „Ca să vă faceți o idee, o centrală uriașă din asta are o capacitate de 1.500 de KW, în timp ce o centrală de apartament are undeva la 20-24 de KW!”, a mai spus primarul, care a mai arătat că, într-un oraș cu gaz, două dintre aceste centrale uriașe funcționau pe peleți, afumând astfel toți locuitorii blocurilor din jur.

YouTube video

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Întrebat de presă dacă banii au venit de la Guvernul României, căci la acea vreme primarul Stepanescu declara că Victor Ponta și Guvernul său au salvat orașul de frigul iernii, în campania din 2012, primarul Popa susține că nici vorbă de bani de la Guvern pentru achiziția acestor microcentrale de cartier, ci că povara a căzut tot pe buzunarul reșițenilor. Guvernul Ponta s-a ales doar cu laudele. „După ce s-a închis CET-ul, cineva a avut ideea să facă proiect cu centralele de cartier, din acelea mari, ca să deservească toate blocurile din oraș, grupate pe cartiere. Și asta în condițiile în care 70% din populație era deja debranșată de la CET. Până au implementat ei proiectul, nu mai era niciun bloc abonat la CET. Banii, 2,5 milioane de euro, au venit dintr-un credit de la VolksBank, luat cu 4% dobândă și cu un comision de rambursare înainte de termen de 2%. Deci noi vom plăti până în 2030 un credit pentru aceste centrale uriașe, cu care n-am ce face. Am încercat să le vând, dar nu pot fi vândute la valoarea de inventar, așa că aș ieși în pierdere. Încerc să le dau în chirie pe la firmele care construiesc hale în Parcul Industrial, să mai scot din banii de rate”, a spus presei primarul Ioan Popa.

Primarul n-a indicat însă și firma de la care s-au cumpărat aceste centrale, încercând, probabil, să ne scutească și de alte surprize, mult mai mari…

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/