Venită să înveţe de la noi, o delegaţie din Serbia ne dă lecţii! „Trebuia să aveţi de 10 ori mai mulţi turişti!”

casinoherculane by sungarden

O delegație din Republica Serbia a vizitat Primăria Municipiului Caransebeș în baza unui proiect al Uniunii Europene, prin care se dorește creşterea capacităţii operaționale a administrației locale din Serbia în etapa de preaderare la UE. 

Reprezentanții mai multor primării din localitățile de la granița cu România au fost interesați de etapele realizării Centrului de Informare Turistică, un proiect de 100.000 de euro cu finanțare europeană. De asemenea, oaspeții au fost curioși de un alt proiect cu finanțare europeană, privind implementarea proiectului Gestiunea în Sistem Informatic a Registrului Agricol și a altor servicii publice destinate cetățenilor din unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului Caraș-Severin.

Dacă în mare parte proiectul de introducere a tuturor datelor din Registrul Agricol în format electronic, implementat de Consiliul Județean Caraș-Severin, este asemănător în Serbia, proiectul privind dezvoltarea economică a zonei Caransebeșului prin promovarea turistică a locurilor ce-l înconjoară nu este familiar vecinilor noștri. Aceștia au fost încântați de construirea la Caransebeș, din bani europeni, a Centrului turistic național și au adresat foarte multe întrebări cu privire la etapele implementării proiectului. Aceștia au fost surprinși să afle că, în cei doi ani de la deschidere, doar 400 de turiști au trecut pragul centrului, spunând că ar fi trebuit ca cifra să fie măcar 4.000, după cum preciza Rodica Gruescu, de la Primăria Pladiște.

„Noi avem o colaborare foarte bună încă din 2002, mă bucur că fac parte din delegația Uniunii Europene în acest proiect. Aveți la Caransebeș și în jurul lui locuri deosebit de frumoase, pe care le puteți promova prin acest centru. Noi nu avem un serviciu care să se ocupe de promovarea turistică, tocmai de aceea în etapa de preaderare putem să accesăm și noi fonduri pentru proiecte mai mici, și acesta ar fi unul dintre ele. Aici, la voi, potențial este și trebuie să aveți 4000 de turiști, nu numai 400, și pentru asta trebuie foarte bine mediatizat pentru a se vedea frumusețile voastre. La noi avem foarte multe castele, conace, unele de pe vremea Austro-Ungariei, și dorim să le punem în valoare prin acest proiect”, a menționat Rodica Gruescu. „De copil am fost la Poiana Mărului și mi-a rămas o impresie deosebită, aerul, spațiul, ceva foarte frumos, emoții multe. Eu nu pot să rămân calcă, eu sunt româncă”, a mai adăugat Gruescu.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Prezentarea construirii Centrul de Informare Turistică a fost realizată de managerul de proiect Andreea Boșneag, din partea Serviciului de Proiecte și Programe, iar prezentarea activității centrului a fost realizată de către Roxana Novacovici.

„Pentru noi a fost foarte interesant să aflăm cum, prin proiecte care nu sunt deosebit de mari și nu sunt pe infrastructură, cu finanțări mijlocii, ați reușit să faceți lucruri foarte importante pentru comunitatea în care vă aflați”, a menționat Vladimir Pavlovic, managerul proiectului din Serbia cu titlul „Vizită la instituțiile administrative, membre ale Uniunii Europene”, care a mai precizat că proiectul Uniunii Europene prevede întâlniri cu reprezentanții primăriilor mai multor localități din țări membre UE în perioada următoare.

„Scopul delegației Uniunii Europene a fost ca membrii delegației să vadă cum se lucrează la proiecte europene în România, să aibă experiență, dar și contacte noi. Pe lângă vizita din România, noi vom mai avea întrevederi cu reprezentanți din Ungaria și din Croația și am avut deja o vizită în Bulgaria”, ne-a mai declarat Vladimir Pavlovic, managerul de proiect.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/