Mii de hectare de teren pentru vânătoare

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Locul întâi pentru cea mai mare asociație din țară ca suprafață este ocupat de asociația cărășeană pentru vânătorii și pescarii sportivi din județ. Cu o taxă anuală ce depășește 1000 de lei, pasionații de vânătoare păstrează carnea vânatului și beneficiază și de libertate să participe la toate acțiunile pe raza județului.

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Caraș-Severin se mândrește cu 40 de fonduri de vânătoare ce acumulează aproximativ 480 de mii de hectare, asta în condițiile în care a pierdut un număr de 12 fonduri, ce au fost împărțite celor șase asociații private de vânătoare înființate în județ.

Fără animale pe cale de dispariție în județ   

Pe lângă faptul că este cea mai mare asociație din țară ca suprafață, AJVPS Caraș-Severin se mândrește  cu numărul animalelor care este aproape de efectivele optime, fără specii prea vânate care să se afle pe cale de dispariție: „Dacă o specie scade exagerat de mult se oprește vânătoarea, însă nu avem situații de genul acesta în județ. După o analiză a animalelor de pe fondurile noastre de vânătoare am ieșit cu un număr aproape de efectivele optime pentru fiecare specie în parte”, declară pentru Express De Banat, Mircea Ciobanu, președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Caraș-Severin.

Vânătorii s-au lăsat de practica braconajului

Problema braconajului a fost stopată prin taxa de cotizație percepută pe an fiecărui vânător. Dacă până acum carnea vânatului era vândută peste hotare, odată achitată taxa anuală, carnea ajunge în frigiderul vânătorului. „Taxa anuală pentru anul 2012 a fost stabilită în decembrie anul trecut și ajuge la 1250 lei, cu tot cu taxa de vânătoare și taxa de gospodărire a fondului. Din taxa de vânătoare de 200 de lei face parte și carnea de vânat pe care cei care participă la vânătoare au dreptul să o împartă între ei. Am considerat ca această variantă este o soluție pentru vânatul ilegal, practicat de vânători din dorința de a rămâne cu carnea”, explică Mircea Ciobanu. Din cei 2200 de vânători ce erau înscriși de obicei în cadrul asociației, anul acesta au plătit taxa de 1250 de lei 1600 de persoane.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Beneficii pentru vânătorii pensionați

Vânătorii aflați la pensie vor plăti doar jumătate din cotizația anuală percepută de AJVPS. Astfel, din suma de 850 de lei percepută pentru cotizație, pensionarii nu plătesc decât 425 lei. De asemenea, cei ce depășesc 75 de ani plătesc doar 30 la sută din sumă. În mod normal taxa totală anuală pentru vânătoare este suma taxei cotizației de 850 lei, la care se adună taxa de vânătoare de 200 de lei și taxa de gospodărire a fondului, tot în valoare de 200 lei.

Taxă mică pentru participanții străini

Vânătoarea nu este un sport scump pentru pasionați. Pentru vânătorii ce nu sunt înregistrați în cadrul asociației și doresc să participe ocazional la vânătoare, taxa pe participare este de 50 de lei. În cazul în care se prinde vânat, în funcție de specia de vânat, de cantitate sau de trofeu, se plătesc alte sume de bani. „Aveam foarte mulți din afara asociației care se înscriau să participe la câte o acțiune. Veneau italienii la vânat mic, acum însă cred că a ajuns criza și la ei pentru că a scăzut dramatic cererea”, povestește președintele AJVPS.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/