Corupţii din Vama Naidăş, judecaţi la Timişoara

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat conflictul de competenţă legat de judecarea dosarului în care 55 de inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie. Curtea de Apel Timişoara trimisese dosarul Tribunalului Caraş-Severin, care şi-a declinat la rândul său competenţa.

 

publicitate online in ziar Express de Banat

Ca urmare a descinderilor spectaculoase din Vama Naidăş a procurorilor şi ofiţerilor anticorupţie, cinci ofiţeri de poliţie de frontieră, 31 de agenţi, 13 lucrători vamali şi şase persoane implicate în traficul cu ţigări au fost trimise în sala de judecată. Mai întâi a Curţii de Apel Timişoara. Magistraţii de pe Bega au considerat însă că nu e de competenţa lor soluţionarea acestui dosar. În consecinţă, l-au trimis Tribunalului Caraş-Severin. La rândul ei, instanţa cărăşeană a hotărât că, natura funcţiei deţinute de unul dintre inculpaţi atrage competenţa Curţii de Apel. S-a ajuns astfel la un conflict de competenţă, arbitrat de instanţa supremă.

gif card de energie dacus 1000x100

Doi condamnaţi

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Timişoara, instanţă căreia îi va trimite dosarul”, se arată în încheierea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii timişoreni i-au condamnat deja pe doi dintre inculpaţii din lotul Naidăş, singurii care şi-au recunoscut faptele. Ion Dăgăliţă, poliţist de frontieră, având poziţia de şef de tură ori şef de grupă, şi-a asumat rolul de a asigura repartizarea poliţiştilor pe posturi în cadrul turelor, posturi în funcţie de care variau şi sumele ce li se cuveneau cu titlu de mită, precum şi de a ţine legătura cu membri ai grupului care se ocupau cu traficul ilegal de ţigări. A fost judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat şi a primit trei ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de şapte ani. Vinovat s-a declarat şi Ionuţ Sergiu Simu, traficant de ţigări care a aderat şi a acţionat în cadrul grupului infracţional organizat, compus din vameşii şi poliţiştii de frontieră corupţi şi contrabandişti. A fost trimis în judecată pentru aderare la un grup infracţional organizat şi a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/