Un zimbru rătăcit de turmă vrea… buletin de Armeniş!

Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, readus în Munții Țarcu în urmă cu trei ani, după 200 de ani de la dispariție, este prietenos cu oamenii. Sătenii din satul Feneș, comuna Armeniș, spun că pe timp de iarnă animalele sălbatice coboară după mâncare în sat și umblă nestingherite pe uliță, ba mai mult, se servesc din claiele de fân ale gospodarilor.

Cel mai bun exemplu este un zimbru care a fost fotografiat, în repetate rânduri, în preajma sărbătorilor de iarnă, pe ulițele satului, căutând de mâncare. Animalul părea inofensiv, însă oamenii se tem pentru siguranța lor, mai ales a copiilor care merg singuri la școală, fiind vorba totuși de un animal sălbatic.

Reprezentanta Rewilding Europe și WWF-România, Oana Mondoc, ne-a declarat că este vorba despre o femelă care s-a pierdut de turmă și că în această iarnă este un caz singular.15780654_601481410052685_2257368391089103726_n

„Cel mai probabil, câinii au alungat-o, lucru care se întâmplă, și a găsit drum spre sat. Este un caz singular la ora actuală și este o situație destul de dificilă de înapoiere spre turmă, dar zilele acestea trebuie să luăm o decizie cu privire la întoarcerea la turmă. Se mai pot întâmpla situații de acest gen, pentru că animalele provin din diferite zone unde se simțeau confortabil cu oamenii. În fiecare zi, rangerii au încercat să o îndepărteze dinspre sat, i-au pus mâncare în locuri mai îndepărtate, spre pădure”, ne-a menționat Oana Mondoc.

Aceasta a mai precizat că zimbrii se hrănesc cu arbuști verzi, iar iarna, cu scoarță de copac, crenguțe sau chiar fân. Toate animalele au cip, dar monitorizarea prin GPS se face la șefa de turmă (Romanița) printr-un colac GPS, astfel că la ora actuală sunt înregistrați 28 de zimbri, dintr-un total de 41, câţi au fost aduși până în prezent. Oana Motoc spune că în nici un caz proiectul nu a dat greș, pentru că are loc o selecție naturală, ceea ce rămâne la urmă este mai puternic, producând niște pui cu un bagaj genetic mai bun.

„Este o măsură activă de conservare destul de curajoasă și o abordare destul de inovatoare a acestui proiect. Ele sunt animale sălbatice, noi nu avem așteptări de control ca și o grădină zoologică, deci schimbările care ni le aruncă natura sunt normale. Suntem departe de a ne simți că proiectul a eșuat. Noi pregătim zimbrii pentru viitor și reintroducerile vor continua în următorii 10-15 ani, pentru că trebuie să ajungi la o populație mai numeroasă, cu o diversitate genetică mai mare, suntem doar la începutul acestui proiect. Și un exemplu foarte bun este înmulțirea zimbrilor, care până acum s-a desfășurat anevoios, doi pui nu au rezistat mediului. Puii ar trebui să se nască primăvara, pentru a avea timp să se întărească pe timpul verii și al toamnei și să fie pregătiți pentru a înfrunta sezonul rece”, spune reprezentantul WWF România.15698109_601481423386017_7300698052429540601_n

Odată eliberați, zimbrii nu mai sunt hrăniți, ci fac parte din procesele naturale și ecosistemele din zonă. Astfel, vor contribui în timp la modelarea peisajelor naturale și la menținerea stării lor favorabile. Locul unde zimbrii sunt în libertate face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu, o zonă sălbatică ce se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare. Oana Mondoc spune că, odată cu venirea primăverii, se așteaptă ca animalele să meargă către Munții Poiana Ruscă, la fel cum s-au găsit urme la 1.300 de metri spre Poiana Lupului, spre Vârful Țarcu, aici unde deja au identificat culoare de trecere.