Teatrul „Mihai Eminescu” din Oravița redevine o bijuterie arhitectonică!

casinoherculane by sungarden

Oravița continuă investițiile majore în cultură și turism, cel mai vechi teatru din țară bucurându-se astfel de lucrări de reabilitare și modernizare în valoare de peste două milioane de euro!

„Mergem cu proiectele mai departe. Pentru teatru rămâne să semnăm contractul de finanţare cu ADR Vest. Nu e un proiect uşor, va fi foarte greu să găsim firme care să facă toate acele ornamente. Valoarea este de 2,3 milioane de euro. E mult de lucru în subsol, acolo e umezeală mare. Vom achiziționa inclusiv mobilă pentru cazino. Teatrul e de fapt un muzeu, la etaj va fi o sală cazino care va fi folosită inclusiv pentru conferinţe”, a dezvăluit viceprimarul Lorena Ion.

Teatrul Vechi are un stil baroc cu elemente simplificate. Este o mărturie peste timp fiindcă, spre deosebire de altă clădiri (Sibiu, Oradea, Arad), teatrul orăviţean nu şi-a avut alt loc de sediu, iar clădirea nu s-a modificat de la inaugurarea sa, nici la exterior şi nici în organizarea interioară a spaţiilor. Teatrul Vechi din Oraviţa, care poartă azi numele lui Mihai Eminescu, este cel dintâi edificiu din spaţiul culturii române actuale ridicat pentru a găzdui montări de spectacole teatrale şi muzicale.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Teatrul este monument de istorie şi arhitectură, organizările construcţiei şi ale faţadei, ale spaţiului interior, butaforia păstrând amprenta barocului târziu sau barocului vienez. Între 1889-1890, teatrul vechi al Vienei este dezafectat şi demolat, astfel că valoarea teatrului din Oraviţa, copie la scara 1/6 a acestuia, sporeşte, fiindcă a dobândit şi importanţa modelului care nu mai există. A fost o instituţie europeană pentru că, mai ales până la 1918, dar şi în perioada interbelică, sunt foarte multe trupele de teatru şi de muzică de pe continent care vin aici să monteze spectacole.

Teatrul este legat de personalitatea poetului Mihai Eminescu, prezent aici cu trupa de actori Mihail Pascaly din România Vechiului Regat, la sfârşitul lunii august 1868, şi de personalitatea marelui compozitor George Enescu, acela care a concertat aici, la 5 noiembrie 1931.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/