Tăieri ilegale în Semenic?! Nu, sunt interesele ascunse ale ONG-ului GEC Nera!

Voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera au semnalat din nou exploatări ilegale în zone protejate, astfel că între conducerea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului şi ONG au început să se schimbe replici şi acuzaţii dure.

Totul a plecat de la un comunicat de presă al GEC Nera, însoţit de mai multe fotografii, pe care le prezentăm în galeria foto de mai jos. „Monitorizările realizate de către Grupul Ecologic de Colaborare Nera în perioada octombrie-noiembrie  2014, în cadrul proiectului « STOP tăierilor ilegale de arbori în pădurile din zona parcurilor naturale plasate în sudul Banatului», care este sprijinit ​de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, ​indică tăieri ​masive de arbori ​pe cursul superior al pârâului Semenic, în zona de vecinătate a Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului şi, posibil, chiar în zona de protecţie integrală a parcului​. ​Deşi parcul are ​un Plan de Management​,​ pe​ntru a cărui întocmire s-au cheltuit ​sume importante din fondurile Comisiei Europene, cui îi pasă de acest document? Nimănui!”, precizează GEC Nera.

Infrigement pentru România!

ONG-ul condus de Cornel Popovici Sturza trage cu această ocazie încă un semnal de alarmă: “„Nu este singurul parc din Romania ale cărui păduri sunt supuse agresiunilor, iar ​Comisia Europeană cunoaşte ​acest lucru din moment ce semnalele primite arată că se pregăteşte ​României ​un nou infringement, de data aceasta ​pe protecţia naturii”.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649246518251″]

Stop defăimărilor!

​Express de Banat i-a prezentat lui Sorin Tudorescu, directorul Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, fotografiile trimise redacţiei de GEC Nera pentru a comenta cele reclamate. „În primul rând aş vrea să le transmit celor de la GEC Nera să înceteze cu aceste defăimări. Ei au un proiect care se intitulează «STOP tăierilor ilegale de arbori în pădurile din zona parcurilor naturale plasate în sudul Banatului». Ar fi bine să spunem în acelaşi timp şi stop defăimărilor. GEC Nera a intoxicat opinia publică tot timpul cu informaţii care nu s-au adeverit. Am mai ridicat această problemă. Întreb din nou. Cine suportă cheltuielile pentru deplasările pe care le facem cu Garda de Mediu şi alte insitituţii abilitate ale statului pentru a verifica cele sesizate de ei?! E a doua sau a treia oară când fac afirmaţii nefondate despre Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului”, a spus Tudorescu.

Intoxicaţii şi tâmpenii

Legat de fotografiile arătate şi de acuzaţiile ONG-ului care se ocupă cu protecţia mediului, administratorul parcului a comentat: „GEC Nera şi domnul Sturza trebuie să cunoască faptul că această partidă, această exploatare este în vecinătatea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Nu este în parc, nu e nici măcar zonă de protecţie integrală. Vecinătatea parcului nu e zonă de protecţie integrală. Îi invit din nou, nu e prima dată, să vină în teren. GEC Nera defăimează prin tot felul de informaţii nefondate, intoxică opinia publică cu tot felul de tâmpenii şi nu vor să vină în teren. Eu îi invit să vină cu tot cu presă în teren să constatăm dacă sunt adevărate cele afirmate de dumnealor”.

Interese financiare

Sorin Tudorescu a încercat să găsească şi o explicaţie pentru desele reclamaţii făcute de GEC Nera. „Au mai sesizat că se taie ilegal în rezervaţia pădurii virgine de fag care e propusă ca patrimoniu UNESCO. Am verificat în teren, nu s-a constatat aşa ceva. I-am invitat în teren, dar mi s-a spus că e nonsens să ne deplasăm în teren. Eu bănuiesc că au interes să facă astfel de afirmaţii, în sensul că primesc fonduri pe diverse proiecte. Bănuiesc. Nu e normal însă să intoxice opinia publică. GEC Nera face tot felul de afirmaţii care sunt nefondate. Dacă ar fi adevărate, ar fi altceva. La Mărghitaş au reclamat că au găsit 50 de cioate. Vreu să-i spun acestui domn Sturza, care a fost şi deputat, că nu au fost exploatări ilegale. Am găsit acolo maximum un metru cub tăiat, probabil de vreun cioban, diametrul celei mai mari cioate fiind de 18 cm. Nu e vorba de exploatări ilegale”, a declarat directorul parcului pentru Express de Banat.

Se poate tăia şi în arii protejate!

Tudorescu a ţinut să explice şi câteva aspecte legate de exploatările din anumite zone cu statut special: „Potrivit legii, se pot exploata resursele regenerabile din parcuri. Se taie însă doar în afara zonelor strict protejate. Nu se taie acolo unde e protecţie integrală. După ei, ar trebui conservată toată România. Eu văd o armonie între protejarea mediului şi comunităţile locale. Trebuie să dezvoltăm şi turismul, evident, fără să afectăm patrimoniul natural. În orice arie protejată sunt permise şi anumite lucrări. Mă refer la exploatare de masă lemnoasă pentru buna gospodărire a pădurilor”.

 

 

foto: GEC Nera

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/