Start-up Nation 2018 va oferi până la 200.000 de lei pe proiect

Sesiunea Start-up Nation pe 2018, care ar putea începe până la sfârșitul lunii mai, va avea un buget de două miliarde de lei și va oferi finanțări de până la 200.000 de lei pe proiect, arată consultanții specializați în asistența firmelor noi pentru accesarea acestui program, potrivit Mediafax.

Cheltuielile eligibile pentru a fi acoperite din aceste fonduri constau în achizițiile de echipamente, spații de lucru, mijloace de transport (dar numai în condiții speciale), mobilier, birotică, plata unor salarii și utiliăți, realizarea de webiste, brevete, licențe, cursuri, TVA, consultanta accesării programului, licențe software, dar și cheltuieli privind creditele și garanțiile aferente acestora. Cheltuieli neeligibile: vehicule pentru firme transport, spații cu destinație locativă, echipamente aferente jocurilor de noroc etc.

Programul Start-up Nation este un program de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) prin intermediul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE), în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii aprobată prin Legea nr. 112/2017, prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Hotărârii Guvernului nr. 23/2017 privind înființarea, organizarea și funcționarea MMACA.

Potrivit companiei de consultanță Omega Consulting, citată de Mediafax, calendarul estimativ al programului arată că Ghidul Solicitantului, care se află în prezent în consultare publică, va fi lansat – în formă finală – cel mai probabil în cursul lunii mai 2018, apoi perioada de depunere a cererilor de finanțare va fi cuprinsă cel mai probabil între lunile mai și iunie 2018 (30 de zile), iar termenul limită ar putea fi sfârșitul lunii iunie.

Câteva recomandări din partea consultanților:
– depuneți proiecte al căror punctaj estimativ este de minimum 95 puncte
– înființați compania din timp, astfel încât să evitați aglomerările de la Registrul Comerțului
– obțineți oferte care să acopere prețul real al echipamentelor
– dezvoltați un mod de business corelat atent cu CAEN-ul, activitățile și bugetul proiectului
– evitați depunerea aplicațiilor în ultimul moment.

Start-up Nation s-a bucurat de un succes foarte mare în anul 2017, la finalul termenului limită fiind depuse 19.296 de dosare de finanțare prin intermediul aplicației online. Din cele 19.296 de dosare depuse, conform regulilor de alocare a finanțării și în limita bugetului, au fost selectate 8.444 de proiecte pentru care s-au semnat și contracte de finanțare. Programul a fost gândit ca o schemă multianuală, urmând să fie relansat în fiecare an până în 2020, iar în prezent se află în cel de al doilea an de implementare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/