Spitalul Judeţean de Urgenţă a murit definitiv

Proiectul Ministerului Sănătăţii din urmă cu şase ani, referitor la construirea unei unităţi spitaliceşti moderne la ieşirea din oraş, a adus numai necazuri Primăriei Reşiţa. Municipalitatea s-a ales cu o gaură de aproape 300.000 de lei în bugetul local şi risca să rămână şi fără terenul de cinci hectare pe care urma să înalţe Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Primăria a încheiat în 2007 un contract în valoare de 209.303 lei cu SC Halcrow România SRL Bucureşti pentru proiectare şi asistenţă tehnică. Suma urma să fie returnată Consiliului Local de către minister, lucru care nu s-a mai întâmplat, astfel că, Primăria Reşiţa a ajuns să acţioneze în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru recuperarea a aproape 300.000 de lei, sumă care cuprinde şi penalizări sau dobânzi. “La Km 7,5, unde trebuia să fie spitalul, nu este apă, canalizare şi gaz, sunt doar câţiva stâlpi de curent, dar nu e transformator. Firma Halcrow ne-a dat în judecată pentru plata serviciilor prestate. La bază este un contract, dar nu până în 10.000 de euro, aşa cum spune legea achiziţiilor publice. Nu trebuia plătit un contract de către primărie când vorbim de un spital judeţean de urgenţă. Spitalele erau în subordinea Ministerului Sănătăţii. În cel mai rău caz, ministerul era obligat să facă acel contract pentru realizarea studiului de fezabilitate”, a precizat primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.

Problemele nu s-au terminat însă, pentru că, potrivit noului Cod Civil, terenurile oferite altor instituţii spre folosinţă vor intra de la 1 ianuarie 2012 în patrimoniul acestora. Practic, Primăria Reşiţa ar pierde un teren care se întinde pe cinci hectare. „Este vorba de o autoritate judeţeană, mă refer la cea sanitară, care a primit acel spaţiu cu scopul de a realiza un spital judeţean de urgenţă. Noi am spus că este greu de realizat aşa ceva pentru că acolo nu sunt utilităţi. A rămas la stadiul de idee. Este un teren blocat, nu putem atrage investitori şi, mai important de atât, nu putem garanta cu terenul. Există posibilitatea de a garanta cu un teren o tranzacţie sau plata unor servicii”, a spus Stepanescu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

La iniţiativa edilului-şef, consilierii locali au revocat hotărârea din 30 ianuarie 2007 prin care se aprobase darea în folosinţă a terenului respectiv Autorităţii de Sănătate Publică din Caraş-Severin şi radierea dreptului de folosinţă.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/