Șpăgarul Telbis a făcut avere pe vremea embargoului la sârbi și din bișniță cu mașini aduse din Germania!

Dovedit drept cel mai mare șpăgar din județ, după ce a fost prins luând șpagă de la câteva sute de oameni într-o singură lună, doctorul Sebastian Telbis și-a justificat averea fabuloasă în sala de judecată. Sau, cel puțin, a încercat să o facă! Procurorul Pasăre l-a încuiat în mai multe rânduri și l-a făcut să se încurce în explicații sau efectiv să rămână fără cuvinte.

Înainte de a da declarații în fața instanței în dosarul în care e acuzat de spălare de bani, inculpatul condamnat pentru infracțiuni de corupție a cerut secretizarea ședinței de judecată. Avocatul acestuia și-a motivat cererea prin faptul că Telbis ar urma să vorbească despre sume foarte mari de bani, dar și despre aspecte mai puțin plăcute din viața familiei, care nu ar trebui să fie cunoscute de toată lumea. Tot ce a agonisit familia Telbis ar fi trebuit să se regăsească în declarația de avere a soției sale, judecătoarea Luminița Telbis, document cu caracter public, astfel că solicitarea i-a fost respinsă.

Prin vocea avocatului, Telbis a anunțat că nu dă doi lei pe raportul ANI, care a constatat diferențe uriașe între veniturile familiei și averea ridicată. „Raportul ANI nu poate fi luat în considerare. Cine e ANI în procesul penal? Nu are nicio valoare!”, a explicat apărătorul lui Telbis. Apărătorul ales a mai venit cu solicitare în fața instanței, de a nu-l mai cita la următoarele termene ale procesului după ce dă declarație. „Își pierde zilele de muncă la penitenciar. E o chestiune pur pragmatică, are acest drept”, a explicat avocatul cum vrea Telbis să scape cât mai repede de după gratii.

Dacă pe parcursul urmăririi penale s-a prevalat de dreptul la tăcere, în fața judecătorului Sebastian Telbis a fost de acord să vorbească. „Nu mă consider vinovat de săvârșirea faptelor expuse în rechizitoriu. Am avut o stare materială bună și înainte de 1990, dar mai ales și în special această situație a devenit mai pregnantă, mai bună, întrucât împreună cu cunoștințe din Ungaria ne-am ocupat cu o afacere. Am avut o avere comună în Ungaria, cu unchiul meu, am primit o parte a unei moșteniri venită pe filiera unui unchi, frate al tatălui, rămas în Ungaria, am primit 50.000 de mărci germane! În 2007 am vândut un apartament de 68.000 de euro. Tot în 2007 am luat un împrumut de la o persoană fizică în valoare de 100.000 de euro. În anii ‘90-‘97, fiind vorbitor de limbă sârbă, am făcut ca toată lumea embargoul în Iugoslavia. Am câștigat undeva între 60-80.000 de mărci! După 2.000 m-am ocupat cu vânzarea de mașini aduse din Occident, din Austria și Germania. În medie, făceam cam 500-1000 de euro la mașină. Multe au fost neînregistrate, nu am contabilizat niciodată, am rămas cu vreo 15.000 de euro profit”, a explicat Telbis.

Mai mult decât atât, medicul a făcut și bișniță imobiliară. „În 2013 am vândut un apartament pe care îl aveam în Timișoara împreună cu o nepoată, medic în Franța, cu 40.400 euro. Toți banii au rămas la mine! Cei 100.000 de euro descoperiți acasă la mine provin din cei 40.400 și economiile noastre de familie”, a afirmat inculpatul, care a mai povestit și despre alte tranzacții cu apartamente, de pe urma cărora ar fi câștigat bani. Interesant este că unul din multele apartamente ale familiei Telbis a fost confiscat de instanță în dosarul penal de corupție, apartament despre care recunoștea la acea vreme că a fost achiziționat cu banii din șpagă. În fața instanței Tribunalului Caraș-Severin s-a cam încurcat, prezentând o altă variantă.

gif card de energie dacus 1000x100

Sebastian Telbis a dat detalii și despre sumele de bani plătite pe două dintre mașinile familiei: „Dacia a luat-o din economiile mele, Volkswagenul din economiile fetei mele, economiile familiei”. Întrebat de procuror din ce bani a cumpărat în 2011 un apartament în Timișoara și două garaje, inculpatul a indicat din nou economiile familiei. În ceea ce privește depozitul de 137.000 de euro de la o bancă din Austria, doctorul șpăgar a vorbit despre o sumă depusă acum 15 sau 16 ani, iar restul ar reprezenta dobânzi. Procurorul și-ar fi dorit să afle ce dobânzi fabuloase practică banca austriacă, numai că Sebastian Telbis n-a găsit răspuns. A ținut însă să spună altceva: „tot ce e în proprietatea mea e trecut în documente. Sunt achiziționate din economii. Voi dovedi cu acte și martori!”

De ce nu se regăsește în declarația de avere a soției sale decât o parte infimă din această avere?! Există o explicație! „Noi am trăit o vreme separați, soția mea nu știa despre activitățile mele. Am fost aproape de divorț. Declarația de avere a soției cuprinde doar salariul meu, nu și celelalte câștiguri!”, a afirmat Sebastian Telbis.

 

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/