ŞOCANT. Rata infecţiilor nozocomiale în Spitalul Judeţean Reşiţa a crescut de 25 de ori într-un an!

Un raport făcut mai degrabă în dorul lelii, semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a trecut prin plenul condus de Silviu Hurduzeu ca gâsca prin apă.

„Raport cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii preşedintelui şi a hotărârilor Consiliului Judeţean în anul 2016” – aşa se numeşte un document semnat de preşedintele Silviu Hurduzeu în data de 7 mai 2017 şi plasat în mapele consilierilor judeţeni, pentru şedinţa extraordinară a CJ Caraş-Severin din prima parte a acestei luni. Raportul apare ca având ba 49, ba 48 de pagini şi este redactat atâta de înghesuit, încât pe o pagină A4 ajung să intre chiar şi peste 6.000 de caractere! Bănuim că acesta este motivul pentru care niciun consilier judeţean nu a avut de făcut vreun comentariu (mai de Doamne-ajută) pe marginea conţinutului acestui raport aproape imposibil de citit!

De citit suntem însă siguri că a fost citit de către semnatar, nu de altceva, dar nu credem că preşedintele Silviu Hurduzeu a ajuns să semneze ca primarul. Nu ne vom referi acum la limbajul de lemn folosit de autorul care se mândreşte că a învăţat să scrie şi să citească la aceeaşi şcoală cu premierul Sorin Grindeanu. Ambii au intrat în politică atraşi de Ion Iliescu, deci au avut un demn exemplu de urmat.




Nicio (ne)lămurire!

Vom trece direct la nişte cifre din raport, referitoare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Ni se spune că a scăzut numărul de externări pe internarea continuă, de la 26.815 în anul 2015 la 26.217 în anul 2016, deci cu 598 de cazuri. Pe de altă parte, dintr-un tabel cu indicatori de performanţă ai managementului, ne-au atras atenţia trei indicatori de calitate.

Rata pacienţilor reinternaţi în interval de 30 de zile de la externare. În anul 2015, aceasta era 10,07%, pe când în 2016 a urcat la 12,17%. Deci cu 20% mai mare decât în anul anterior! Cum se explică această diferenţă? Nici Hurduzeu nu spune în raport, la fel cum niciun consilier judeţean nu a întrebat în şedinţa CJ!

Rata mortalităţii intraspitaliceşti, „pe total spital şi pe fiecare secţie”, a fost de 2,02% în 2015 şi de 2,28% în 2016. Altfel spus, rata deceselor din spital a crescut anul trecut cu aproape 13% faţă de rata din anul precedent! Care să fie explicaţia? Nici Hurduzeu nu precizează în raport, la fel cum niciun consilier judeţean nu a ajuns să pună această întrebare! Cât despre formularea „pe total spital şi pe fiecare secţie”, în condiţiile în care ni se oferă câte o singură valoare pentru fiecare an, ce să mai zicem? Nimeni nu a avut şi nu are, de asemenea, nicio dilemă!

Infecţii subraportate?

Şi ajungem la rata infecţiilor nozocomiale, de asemenea „pe total spital şi pe fiecare secţie”. Ce găsim aici în acelaşi raport? Că „valoarea realizată în anul 2015” ar fi fost de 0,02%, iar „valoarea realizată în 2016” – de 0,53%. Faptul că, şi aici, nimeni nu a văzut că ni se prezintă o singură valoare „pe total spital şi pe fiecare secţie” – deja nu ne mai surprinde. Dar nimeni să nu sesizeze că, într-un singur an, rata infecţiilor intraspitaliceşti a crescut de peste 25 de ori?! Nimeni să nu ceară explicaţii pentru această uriaşă diferenţă?!

Deşi această rată a infecţiilor nozocomiale din Spitalul Judeţean Reşiţa este mai mică decât rata de incidenţă semnalată la nivel naţional (1%) şi mult sub cifrele raportate la nivelul Uniunii Europene (5-15%), încă din 2015 existau suspiciuni privind veridicitatea cifrelor raportate de spitalele româneşti.

În România, aceste infecții sunt subraportate”, declara dr. Roxana Șerban, de la Institutul Național de Sănătate Publică. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, era chiar şi mai categoric, spunând că în ţara noastră cazurile de infecții nozocomiale sunt „mult subraportate, practic nu sunt recunoscute”.

O jumătate de an… cât tot anul!

Ca să nu vorbim doar în procente, să sintetizăm. Conform raportului, ar rezulta că în anul 2016, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, au fost 139 de pacienţi care s-au infectat în spital, pe când în 2015 fuseseră doar 5 astfel de cazuri!

Dar, la mijlocul anului trecut, când Express de Banat scria despre infecţiile nozocomiale de la spitalul din Reşiţa, eram informaţi altceva. Că rata de infecţii este de 1%! Şi că în primele 6 luni din 2016 se înregistraseră 137 de infecţii nozocomiale!

Preşedintele Hurduzeu susţine acum că, după încă 6 luni, totalul cazurilor de infecţii pe 2016 ar fi ajuns la doar 139. Deci în al doilea semestru au mai apărut doar două!

DA sau BA, domnule preşedinte?

În atari condiţii, preşedintele Silviu Hurduzeu şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin ar trebui să ne spună adevărul: De ce a crescut de peste 25 de ori numărul infecţiilor intraspitaliceşti la Reşiţa, în 2016 faţă de 2015? Pentru că cifra raportată în 2015 a fost mult ajustată faţă de realitate? Dacă DA, cine răspunde pentru raportarea falsă, asumată acum sub semnătură de preşedintele Hurduzeu!, şi de ce am avea încredere că noua cifră, cea din 2016, nu acoperă şi ea o subraportare? Dacă NU, cum se explică imensa diferenţă de la un an la altul? Ce s-a întâmplat în Spitalul Judeţean Reşiţa de s-au înmulţit brusc şi atât de radical infecţiile nozocomiale în 2016, dar (aproape că) au dispărut în a doua jumătate a anului?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/