Şmenuri imobiliare, marcă înregistrată

Analiza situaţiei patrimoniale de la UCM Reşiţa făcută de specialiştii în insolvenţă demonstrează că uzina a pierdut tot ce mai avea de valoare, imobile, terenuri, rămânând îngropată în datorii. Totul ar fi ajuns, la preţuri de nimic, în proprietatea familiei Chebuţiu.

Debarcaderul şi Casa de odihnă Văliug nu sunt singurele imobile care au fost cumpărate de firmele familiei Chebuţiu de la UCMR. Vila Renk, “Vila Nemţilor” cum o mai cunosc reşiţenii, a ajuns şi ea pe mâna fostului manager al uzinei reşiţene. Problemele nu sunt legate doar de preţ, ci şi de modalitatea în care au fost efectuate tranzacţiile. “Multe dintre vânzările de active importante ale societăţii (ex: Vila Renk) au fost semnate atât din partea vânzătorului, cât şi din partea cumpărătorului, de Adrian Preda, împuternicit de Adrian Chebuţiu sau de către Adrian Chebuţiu şi alte persoane afiliate acestuia (ex: Lăcrimioara Chebuţiu, în prezent administrator al Hydro Engineering SA) la preţuri de cele mai multe ori sub valoarea de piaţă şi uneori chiar sub valoarea contabilă, acestea profitând unor societăţi în care cei doi aveau sau au în prezent interese personale directe sau indirecte. Ca şi procedură generală de lucru, plata preţului se făcea prin metode originale, respectiv prin compensarea datoriilor UCMR înregistrate către societăţi din grup, datorii create artificial şi supradimensionate ca valoare, în condiţiile în care serviciile prestate de respectivele societăţi afiliate au fost nesemnificative sau nu pot fi dovedite prin acte întocmite sau plusuri de valoare înregistrate de societate”, se arată în buletinul procedurilor de insolvenţă, raport contestat de Chebuţiu şi Preda deoarece s-ar fi realizat pe baza unor date incomplete şi chiar false.

Plată prin compensare

Vila şi terenul de aproape un hectar a ajuns la SC Hydro Engineering SA, firmă administrată de Lăcrimioara Chebuţiu. Plata trebuia să se facă prin compensare şi plată directă până cel mai târziu în 15 aprilie 2010. În februarie 2010, pentru Vila Renk cu dotările şi terenurile aferente a fost emisă o factură în valoare de 1.470.000 de euro. De aici, 4.812.052 lei contravaloarea vilei, 796.304 lei pentru teren şi 279.201 lei pentru dotări. “Contractul a fost încheiat în data de 11.05.2010. Plata s-a făcut prin compensări în 23.04.2010. Astel, în aceeaşi zi, SC Hydro Engineering SA emite 20 de facturi către UCMR, dintre care două cu acelaşi număr 815 şi sume diferite”, se arată în analiza situaţiei patrimoniale a uzinei reşiţene.

Vânzări sub preţul de piaţă

Şi asta nu e tot. Printr-un alt contract, 21/21.12.2007, a fost cedat către aceeaşi Hydro Engineering o proprietate imobiliară ce cuprinde un teren de 14.000 metri pătraţi şi mai multe clădiri. Tranzacţia s-a făcut pentru numai 9.380 mii lei, valoarea rămasă de amortizat fiind de 4.234.125 lei. “Apreciem că valoarea de vânzare a fost sub piaţă. Conform contractului de vânzare-cumpărare, plata s-a făcut prin compensarea datoriilor pe care UCMR le avea la Hydro Engeneering în valoare de 5.150 mii lei, iar diferenţa prin credit bancar”, mai arată documentul amintit.

 

Rămâi pe expressdebanat.ro! Dezvăluirile despre căpuşarea UCMR continuă!

Comments

  1. naspa says:

    Probabil sunt putini resiteni care se pricep la tranzactii imobiliare iar materialul cred ca a fost scris pentru experti pe care-i asteptam sa se pronunte daca e de bine sau de rau sau cum spunea un coleg sa-l intrebam pe Nastase si pe Dan Ioan Popescu desi eu sunt convins ca si liderii locali pot sa-si dea cu parerea.
    Deocamdata nu prea vedem reactii, doar noi ce ne mai dam cu parerea sa aratam ca mai existam

  2. cineva says:

    Urmaresc din 03.10. articolele legate de UCMR. Sunt curios daca se va ajunge cu toate aceste dovezi in instanta si la tragerea la raspundere a celor “3 muschetari”. Cind veti vorbi despre Muzeul de Locomotive inaugurat cu mare fast acum citeva zile?
    De mirare nu ar fi ca ei sa mai aibe antene in uzina si schimbarile actuale de la virf sa fie influentate si de ei. Sa ne mai amintim citeva lucruri
    – cine l-a plimbat pe Geoana prin uzina?
    – credeti ca Presedintele CJCS a stat degeaba pe statul de plata al ACM, acum citiva ani?

  3. altcineva says:

    Si eu fac acelasi lucru dar mai de mult timp ca tine. Nu inteleg de ce doar din 03.10. Ca si tine si eu sunt curios oare cum o fi votat Obadau atunci cand s-a vandut Vila Renk si cati bani a luat pentru participarea la sedinta aia. Oare ce valoare era scisa in raportul de evaluare?

  4. cititor says:

    Domnilor
    Pentru a fi mai bine informati accesati
    http://www.cnvmr.ro/InfoUtile/ro/RapoarteEmitenti/emitenti/1056654.htm
    si la Hotararea AGA din 10.03.2008, gasiti ca la sedinta a mai participat DAN NICOLAE OBĂDĂU, MIHAI DRULĂ, PATRICK ANDRÉ SALATHÉ, cetatean elvetian, URS GOTTFRIED WÜTHRICH, cetatean elvetian. La vot sunt iarasi 4/1, dintre care doi elvetieni si un consilier al lor in Romania in persoana lui OBADAU. Interesant este punctul 5 si 6 din hotarare care spune ca vanzarea se face pe baza extraselor de carte funciara, a evaluarilor si cu acordul scris al AVAS. Oare cel care a intocmit raportul din care ne dau ziaristii cu pipeta a tinut cont de hotararea din 2008.
    Apropo si documentul din care ne scrie Stanciu este public si il gasit in intregime pe internet ca sa nu mai asteptati alte zile cu alte dezvaluiri.
    Ajung la concluzia ca nu se doreste decat sa se vanda cateva ziare in plus, nu sa se afle adevarul.

  5. marian says:

    Smenaru/consilier/director genera si iar consilier e greu cand nu te mai tin nemtii la vila lor pe gratis ca pe vremuri ca doar nu plateai chirie si nici cheltuieli ca noi la bloc si acu nu te tine nici Preda. Ce sa faci daca ai vanduto la hidroinginerenk si nu mai unde sa dormi cu secretara. acu plateste chiria la tine acasa stai cu nevasta si te intalnesti si tu pe unde poti cu alta.

  6. naspa says:

    Pana la urma care se vrea a fi rezultatul demersului jurnalistic?
    Eu nu-mi dau seama asa ca fac tot felul de presupuneri cum ar fi ca injurm pe unul care sare sa se apere injurand partea adversa si astfel iasa ceva la suprafata care inca nu a iesit ca fara foc nu iasa fum si uite asa se naste un subiect care duce spre nicaieri sau spre o ancheta serioasa. Indiferent spre ce duce numai sa duca odata, sa se clarifice situatia . Daca se doreste incetosarea situatie atunci e de inteles ce se intampla acum.

  7. Tunaru says:

    Inaugurarea muzeului de locomotive s-a facut in 10 august 1972!!! Orice alta inaugurare este nula si neavenita!!! Locomotivele au fost intretinute si vopsite anual de CFU al UCMR Intrebati-l pe maistrul PETRE TUNARU prezent anual, pana la moartea lui, la toaletarea locomotivelor. Cand a vazut pangarirea muncii lui, s-a rasucit in mormant nelasandu-i sa doarma pe toti ce si-au atribuit merite…nemeritate!!

  8. iuga says:

    Bine zici domnule. Nu am mai vrut sa intru in dialog cu tine pentru ca mi-ai zis ca sunt prea mic. Nu am mai vrut sa zic nimic pentru ca ai spus ca tin cu partea aialalta. Ma bucur ca ai inceput sa ai indoieli. Nu sunt eu prea destept nu ii cunosc personal pe nici unul da mi se parea curios dupa ce Stanciu care a cerut 1000 euro directorului sportiv de la echipa de handbal a UCMR ca sa nu scrie lucruri urate de ei cand pierdeau meciuri in finala cupei Romaniei, astazi sa apara investigator si sa ne destainuie ce se intampla la o fabrica privata. Daca era ceva ca la Hiroelctrica sau Oltchim care apartineau statului parca era altceva, dar la privati ce treaba are el ca doar nu i-a cerul INET-ul sa faca cercetari. Chiar in cazul in care erau probleme cu directorii ce au condus uzina, cred ca nu le semna demisia cand si-au dat-o si facea sesizare la cei in drept ca a fost furat. Ma intelegi eu asa vad treaba, daca vrei sa accepti si parerea mea si sa nu mai razi de mine.

  9. naspa says:

    iuga Poate nu ai inteles eu nu am inceput sa am indoieli, eu le aveam de prin 2003-2004 si oricum nu rad de tine. Nu ma intereseaza cati euro ia un ziarist sau altul dar indiferent daca e o firma privata sau de stat in cazul in care firma privata a luat fiinta prin privatizarea uneia de stat atunci trebuie sa ne intereseze soarta ei. Chiar si in cazul Nokia trebuia sa intervina statul fiind vorba de foarte multi cetateni ai sai care si-au pierdul locurile de munca.

  10. iuga says:

    E bine ca te intereseaza soarta concetatenilor tai. Dubios este gusti care vad ca imi stie adresa de e-mail. Sa inteleg ca daca nu este apropiatul sindicalistilor si directorilor, este apropiatul lui Expres de Banat. Si eu ma gandesc la binele celor nevoiasi. Din cate am vazut din materialul afisat pe net de UCMR, de la sedinta de destituire a directorului general, devenit administrator special, se vorbeste de aducerea a doi noi conducatori “ la patrat”. Oare ce sa insemne asta?… ca au inceput si oamenii din fabrica sa vorbeasca de patratei, patrate si alte matematici.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/