Situl arheologic de la Jupa, locul unde s-a vorbit limba lui Isus Hristos

Echipa de cercetare a sitului arheologic Tibiscum de la Jupa, Caransebeș s-a mărit din această vară. Pe lângă arheologii de la Muzeul din Caransebeș și studenții de la Universitatea din Timișoara, au pus umărul la descoperirea istoriei din zona Banatului Montan și specialiști de la Institutul de Arheologie din Varșovia, Polonia.

Potrivit directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Adrian Ardeț, la jumătatea lunii august a fost încheiată o convenție și cu reprezentanți ai unei prestigioase universități din Italia pentru ca specialiști de la Universitatea din Macerata să ajute la continuarea cercetărilor în interiorul fortificației romane și în fața cadrului roman.

„Am descoperit anul trecut fundațiile unei construcții patrulatere, iar anul acesta dorim să dezvelim toată această construcție, care se încadrează în tipologia templelor romane. În prima fază templul a avut pereți din lemn, de 8-9 m lungime, după care am descoperit o fundație din piatră, cu coloane, încadrându-se în tipul de temple numit falun, temple galo-romane, răspândite în tot Imperiul”, ne-a precizat directorul muzeului caransebeșean, Adrian Ardeț.

Datorită prezenței mari a soldaților sirieni, Tibiscum este singurul loc din Imperiu, în afară de zona Siriei și a Palestinei, unde au fost descoperite inscripții bilingve (latino-aramaice).

„La Tibiscum sirienii au fost prezenți printre primii militari, iar acest templu descoperit de noi cu siguranță aparține soldaților sirieni, de aceea este atât de important Creștinismul la Tibiscum, limba aramaică este limba pe care a vorbit-o Isus Hristos”, spune Adrian Ardeț.