Situație disperată la căminul de bătrâni din Anina! Lăsat de izbeliște de Guvern, primarul Românu cere ajutor în alte părți!

În 2011 mai multe spitale au fost închise din lipsa finanțării, multe dintre acestea fiind transformate în cămine pentru bătrâni și preluate de administrațiile publice locale. Acestea au devenit în timp o povară pentru bugetele locale și așa sărace, multe dintre unități fiind în pragul închiderii din lipsă de fonduri.

Un astfel de caz se petrece și în orașul Anina, unde, în timpul guvernul Boc, fostul spital s-a transformat în cămin de bătrâni. Motivația de atunci a guvernanților a fost nerentabilitatea unității spitalicești. După înființarea acestor centre, Guvernul a uitat să mai sprijine activitatea din azile, responsabilitatea financiară picând pe umerii administrațiilor publice locale. După aproape cinci ani, căminul de bătrâni de la Anina pare a avea aceeași soartă ca a spitalului, iar cei 50 de bătrâni internați în centru riscă să rămână pe drumuri. Mai mult, cei aproximativ 20 de angajați ai centrului riscă aceeași soartă ca a bolnavilor.

„Lucrurile nu sunt prea roz în privința azilului de bătrâni din Anina. Pe tot anul 2016, azilul a primit doar 39.000 de lei, să nu uităm că în noiembrie și decembrie 2015 nu a primit niciun ban. Eu sunt puțin revoltat pentru gândirea asta a Guvernului, în sensul că în 2011 a închis spitalul, spunând că are costuri mari și nu este rentabil. Ne-au pus acest azil în loc, pentru că aveam personal medical, iar după exact 5 ani de zile ajungem să ni se închidă și acest azil de bătrâni. Sunt cam 50 de bătrâni în azil. Majoritatea sunt cu boli care necesită supraveghere. Din punct de vedere al clădirii, al utilităților, totul este în regulă. Am ajuns să mergem, anul acesta, să aducem sponsorizări de peste 65.000 de lei constând în legume și fructe de la niște oameni cu suflet din Timișoara. Dar stăm prost cu salariile către personal, întrucât nu avem banii decât din ceea ce adunăm de la bătrâni. Din cauza asta s-au strâns niște datorii la stat, mă refer la impozitele pe salarii și mai avem ceva datorii la furnizori. Din cei 50 de bătrâni, aproximativ 20 sunt din Anina. Am început să facem demersurile pentru ca, în cazul persoanelor care provin din localități unde există Consiliu Local, forurile respective să suporte diferența de cost. Pentru că toți bătrânii au pensie, numai că pensiile diferă. Plafonul minim este de 1.200 de lei. Acum avem 18 angajați, ar trebui să avem 21, după organigrama votată în Consiliul Local. Restanțele la stat probabil le vom prelua noi, în bugetul viitor”, declară primarul orașului Anina, Gheorghe Românu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Problema azilului din Anina este cuantumul mic al pensiilor celor care se află în centru în acest moment. Pentru un bătrân, costurile sunt de 1.900 de lei lunar, din care 1.200 de lei trebuie suportați de pacient, iar restul de 700 de lei ar trebui să fie subvenționați de către Guvern. Cum subvenția nu va mai fi acordată, primarul Românu speră într-un ajutor de la Consiliul Județean. „Cu fiecare bătrân, statul spune că trebuie să cheltuim 1.900 de lei. Din suma asta, 1.200 trebuie să asigure fiecare bătrân. Dacă pensia e mai mică, atunci trebuie să contribuie consiliile locale, iar diferența de 700 de lei ar trebui să ne-o dea statul. Acum nu ne-o mai dă. Parte din această diferență am cerut-o de la Consiliul Județean. Costul total pe azil este de 95.000 de lei/lună. 43.000 încasăm de la bătrâni. 21.000 am spus că punem noi, Consiliul Local. Și Consiliul Județean să vină cu 34.000 de lei. Pentru noi e mult 21.000, pentru că anul acesta am avut cu aproximativ 30%, adică 1 milion de lei mai puțin în bugetul local față de toți anii din 2012 până acum. Nu am înțeles logica, pentru că există o formulă de împărțire pe localități. Așteptăm o rectificare, pentru că altfel nu ne putem plăti salariile pe noiembrie și decembrie”, mai declară primarul Românu

Soluția pentru rezolvarea problemei ar putea să vină de la Consiliul Județean, în sensul de a acorda o subvenție acestui cămin pentru bătrâni din Anina. Edilul-șef al orașului spune că a avut câteva întrevederi cu șeful administrației județene, Silviu Hurduzeu, și are speranțe că aceste discuții se vor materializa într-o formă favorabilă atât pentru bolnavi, cât și pentru cei aproximativ 20 de angajați ai centrului. „Solicitarea am făcut-o luna trecută. Am avut discuții cu președintele Silviu Hurduzeu, ne-a spus să vadă ce buget o să aibă, să vadă care ar fi modalitatea legală prin care să ne dea acești bani. Eu i-am propus să transforme azilul de aici în punct de lucru al căminului de bătrâni din Reșița. Autoritatea socială a venit cu propunerea să ne mute bătrânii de aici în celelalte cămine din Reșița, Sacu, Caransebeș, care aparțin de Consiliul Județean. Și acolo Consiliul Județean poate să vină să dea o diferență. La Anina nu se poate. Noi ne-am oferit să susținem în continuare cu cei 21.000 de lei pe lună. Dacă îi muți, e aceeași cheltuială. Trebuie să suplinești personalul, e hrana. Aici nu i-ar mai costa atât, pentru că am suporta noi cheltuielile cu utilitățile. Plus că nu se distrug 20 de locuri de muncă, plus că rămâne clădirea imensă goală și atunci eu ce fac cu ea? Îmi trebuie pază, 4-5 locuri. Sunt probleme la care ei nu vor să se gândească. Sper să rezolve problema”, a conchis edilul orașului Anina.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/