Şi bătrânii au nevoie de socializare! Şeful DSP Caraş-Severin, Dragoş Luca, propune să-i vizităm

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

De prea multe ori bătrâneţea înseamnă izolare. Acasă sau într-un cămin pentru persoane vârstnice, singurătatea şi ignorarea care vin din comunitate sunt greu de suportat de oamenii ajunşi la vârsta a treia. Pentru cei aflaţi într-o instituţie specializată sunt organizate tot felul de acţiuni atât în interiorul căminului pentru vârstnici, cât şi în colaborare cu şcolile, cu grădiniţele, cu liceele, cu tot felul de alte instituţii şi organizaţii. Dar acestea nu le acoperă în totalitate nevoia de socializare.

Sensibilizat de atmosfera de singurătate care-i înconjoară pe cei în vârstă, aflaţi în instituţii de îngrijire, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dragoş Luca, le-a făcut o propunere conducătorilor căminelor de bătrâni, dar şi reprezentanţilor presei cărăşene să se implice într-o campanie care să-i îndrepte pe cetăţeni spre semenii lor.

,,Acei oameni au probleme şi trebuie să li se asigure o socializare care este vitală, pentru că suntem fiinţe umane, raţionale şi avem toţi nevoie de acest lucru. Haideţi să lansăm un proiect public care nu costă absolut nimic, să stăm de vorbă. Nu numai de ziua pensionarului sau de ziua republicii sau cu alt prilej să-i vizităm şi să revenim abia peste un an! Oamenii aceştia sunt de profile diferite, cu interese diferite, fiecare cu viaţa lui. Să lansăm un proiect în care oamenii care sunt independenţi, acasă, poate chiar la lucru, care empatizează cu aceşti oameni, în urma unor vizite repetate, să ia, nu în grijă, ci spre socializare un vârstnic“, a propus Dragoş Luca la ultima şedinţă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

În Caraş-Severin funcţionează în regim public la Reşiţa un Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru persoane Adulte, iar la Caransebeş, Sacu, Anina şi Bocşa există câte un cămin pentru persoane vârstnice. Alte două asemenea instituţii, dar private oferă la rândul lor grijă şi casă bătrânilor din judeţ.

promovare banner maxagro

Pentru ajutorarea celor care au ales să rămână în casele lor, dar au nevoie de sprijin, mai multe asociaţii cu finanţare publică sau privată oferă servicii de îngrijire social-medicală. Desigur, în limita fondurilor şi după o selecţie atentă a beneficiarilor, prin anchetă socială.

Acestea sunt însă măsuri care îi vizează în principal pe cei fără familie. Acolo unde un copil, un nepot sau poate un strănepot nu are distanţa ca barieră în drumul lor spre cei ce cu drag i-au crescut, trebuie să existe un obicei ce nu presupune un extraordinar efort: o vizită, o vorbă bună şi o mângâiere, măcar săptămânal. Fac un munte de bine şi binele se va întoarce! Aşa se spune… din bătrâni!

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/