Şcoală mutată în casa unui dascăl! Provizoriu, de doi spre trei ani!

Școala din Cănicea, comuna Domașnea, pare abandonată de către cei cu putere de decizie. Deși unele voci susțin că imobilul este finalizat demult și că e folosit în alte scopuri, primarul comunei Domașnea, Petru Lorinț, ne-a declarat că ar mai fi nevoie de 2-3 miliarde de lei vechi ca să termine proiectul abandonat de Guvern.

Din 2007 se tot construiește această școală, care ar trebui să găzduiască preșcolarii și școlarii de ciclul primar, însă după ce a fost ridicată clădirea, în baza unui proiect guvernamental, Ministerul Educației a renunțat să achite și ultima tranșă de bani necesară pentru dotări și pentru instalația de încălzire.

”Mai avem nevoie de bani pentru dotări și pentru centrala pe lemne, însă am tot cerut ajutor la Consiliul Județean, Prefectură și Inspectoratul Școlar, dar în zadar! Nimeni nu ne ajută!”, spune Petru Lorinț.

În tot acest timp, elevii și copiii de grădiniță au început școala ca și anul trecut, în același spațiu pe care l-a pus la dispoziție Primăriei un profesor din sat. Practic, este casa personală, care nu e nici aceasta finalizată și care, cum era și normal, nu a primit autorizația de funcționare de la DSP Caraș-Severin. Pentru găzduirea copiilor, Primăria Domaşnea achită o chirie de aproape 400 de lei pe lună și asigură necesarul de lemne de foc, precizează Petru Lorinț.

Dacă facem un calcul simplu, 400 de lei pe lună ori 10 luni pe an, cât învață elevii în acea casă, înseamnă 4.000 de lei. Dacă mai adăugam banii cheltuiţi în cei doi ani de când tărăgănează această situație, se ajunge la 12.000 de lei. Să mai punem și necesarul de lemne, pentru trei ani, bani cheltuiți de la bugetul local, care ar fi putut să fie cheltuiți pe acele dotări la școala nouă, mai ales că nu trebuie mai mult de două clase amenajate, dacă școala dispune doar de un număr de 15-20 de copii. Așa s-ar fi putut rezolva, susţin unii localnici, o problemă care pune foarte multe semne de întrebare în rândul sătenilor, ce nu ezită să spună că primarul este prieten cu profesorul și că nici nu ar avea în intenție să deschidă școala.

Vom avea un punct de vedere oficial, la sfârșitul acestei săptămâni, și din partea Inspectoratului Școlar Caraș-Severin, căruia i s-a cerut încă de acum doi ani să realizeze o anchetă în zonă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/