SCANDALOS. Urgențe stomatologice, doar la Timișoara. Cine este vinovat?

Deși Consiliul Județean a investit milioane de euro în spitalul din municipiul Reșița, iar alte sume importante au fost atrase prin proiecte europene, singura mare problemă care a mai rămas de soluționat este cea a unui cabinet stomatologic, care să asigure permanența locuitorilor.

În lipsa unui astfel de cabinet, reșițenii au doar 2 variante: să meargă la Timișoara pentru o intervenție rapidă sau să ia pastile după propria prescripție. Niciuna dintre acestea însă nu vine în ajutorul pacienților. Această problemă a fost ridicată și la cel mai recent plen al Consiliului Județean de Lenuța Ciurel. Femeia a spus că în toate reședințele de județ din vecinătate există un cabinet stomatologic în care se asigură urgențele pacienților, absența lui fiind sesizată doar la Reșița. „În perioada sărbătorilor de iarnă o cunoștință a avut nevoie de o intervenție, dar nu a putut să își rezolve problema pentru că nu a avut unde. Nu este posibil acest lucru și ar trebui să vedem cum poate fi rezolvată această problemă”, a declarat consilierul județean.

Managerul Spitalului Județean de Urgență, Dumitru Secășan, a explicat că vina nu pleacă de pe plan local, întrucât diligențele pentru deschiderea unui astfel de cabinet se fac de ani de zile, dar avizul care vine de la centru, în speță de la Ministerul Sănătății, este negativ.

„Am tratat acest subiect de acum patru ani de zile. Solicitarea noastră către Ministerul Sănătății, de înființare a unui centru stomatologic în cadrul UPU la Spitalul Județean, există, dar nu am primit un răspuns favorabil în ceea ce privește modalitatea de angajare pe post unic sau alt tip. El există în organigramă, l-am prevăzut, dar nu avem cum să angajăm personal medical: stomatologi și asistente medicale. Am cerut 5 medici și 10 asistente. Avem dotarea necesară, dar repet avizul primit a fost negativ”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență, Dumitru Secășan.

Doar pastile pentru durerea de dinți

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Unitatea de Primire a Urgențelor tratează peste 54.000 de pacienți pe an, iar potrivit statisticilor 5 la sută dintre cazuri se referă la problemele stomatologice. Cum medicii de la UPU nu pot rezolva problema pacienților, atunci doctorii le prescriu doar medicamente.

Practic, vina pentru această neputință pleacă din trecut, atunci când la nivel central s-a luat decizia privatizării în totalitate a sistemului pe linie de stomatologie. O a doua problemă este că dentiștii care și-au deschis cabinete private peste tot în Reșița nu s-au arătat disponibili să le asigure reșițenilor și locuitorilor din județ un astfel de serviciu în regim gratuit, când meseria pe care o practică le permite să practice costuri destul de mari în raport cu potențialul financiar al oamenilor simpli care cu greu ajung să câștige 1.000 de lei pe lună.

Spre exemplu, costul unei simple extracții se apropie de 100 de lei. La fel și cel al unei plombe de calitate. În ce privește tratamentul aplicat unui dinte, acesta sare bine de 200 de lei, dacă pacientul își dorește o lucrare de calitate. Prin urmare, stomatologii sunt stat în stat în Reșița, dar și peste tot în România, pentru că legislația le permite acest lucru.

FOTO: stirileprotv.ro

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200

Comments

  1. Ppa says:

    Sunt impotriva faptului ca Statul sa detina cabinete stomatologice. Stim foarte bine ca acolo se trateaza oamenii sistemului si ele nu sunt pentru scopul nobil care exista odinioara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/