SCANDALOS. Jumătate de milion de lei încasat pe masă lemnoasă s-a scurs în conturi private. Se lasă cu plângeri penale!

ONG-urile de mediu atrag de multă vreme atenția cu privire la neregulile care se petrec în pădurile din Caraș-Severin, însă un caz de ultimă oră demonstrează tupeul angajaților care de ani de zile au tratat instituția ca pe propria moșie.

În cauză, este vorba despre Ocolul Silvic Bozovici, a cărui contabilă-șefă, Ramona Vrabete, încă din 2007 a tăiat facturi fictive pentru serviciile prestate de instituție și a virat online în contul propriu, al soțului său, Chelaru Vrabete, al copiilor și al casierului instituției sume fabuloase de bani. Deși lunar, 5.000 de lei, de exemplu, nu se simțeau la bugetul astronomic al unui ocol care exploatează pădurile, pe parcursul anilor s-a adunat o sumă de ordinul sutelor de mii de lei. Mai exact, prejudiciul este estimat, potrivit unor surse oficiale, la 550.000 de lei.

Cum prețul minim al unui metru cub de masă lemnoasă se ridică la 150 de lei, asta înseamnă aproape 4.000 de mc de masă lemnoasă tăiată din pădurile cărășenilor. Mai mult, înseamnă sume fabuloase scurse în conturi private! Contabilul-șef a avut sprijinul unui casier, care și el avea deschis un cont privat în care periodic i se virau banii în contul unor facturi fictive tăiate de Ocolul Silvic Bozovici.

Ceea ce este mai alarmant e că și soțul contabilei lucrează în domeniu și este responsabil de personal la Ocolul Silvic Nera.

Cei care conduc Direcția Silvică au depus plângere penală la IPJ Caraș-Severin și au cerut blocarea conturilor celor vizați. De asemenea, au desfăcut disciplinar contractul de muncă al soților Vrabete. În dosarul de la Bozovici, cel puțin cinci persoane vor da declarații la poliție și parchet.

Situația dezastruoasă nu este singulară în județ. Astfel de probleme au mai fost semnalate și la Ocolul Silvic Bocșa, acolo unde tăierile de masă lemnoasă au dus la desfaceri ale contractelor de muncă.