SCANDALOS. Cluburile funcționează pe propria răspundere! Legea privind incendiile a fost modificată pe șest!

Locurile în care sute de pesoane petrec în fiecare noapte pot funcționa pe propria răspundere a patronilor, chiar dacă nu au autorizare pentru securitate la incendiu, ca urmare a modificării succesive a legii privind apărarea împotriva incendiilor, scrie Gândul.

Din nou la un pas de o tragedie, incendiul din Bamboo redeschide discuția privind condițiile în care cluburile funcționează. Și în acest moment, informează Mediafax, locurile în care sute de pesoane petrec în fiecare noapte pot funcționa pe propria răspundere a patronilor, chiar dacă nu au autorizare pentru securitate la incendiu. Acest lucru este posibil după modificarea succesivă a legii privind apărarea împotriva incendiilor care a dus la amânarea intrării în vigoare a unor reguli stricte. Clubul Bamboo nu făcuse cerere de autorizare de securitate pentru incendii până în acest moment, însă avea un aviz obținut în 2009.

Cronologia modificărilor legislative

3 noiembrie 2015. Imediat după tragedia din Clubul Colectiv, Guvernul Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care înăsprea condițiile privind funcționarea cluburilor. Ajunsă în Parlament, aceasta a fost modificată, instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru construcțiile și amenajările care fuseseră puse în funcțiune fără acest document.
Mai mult, în perioada până la obținrea acesteia, funcționarea în continuare se putea face pe ”răspunderea exclusivă” a beneficiarilor.

22 martie 2016. Legea de aprobare a ordonanței a fost promulgată pe 16 martie 2016, iar pe 22 martie a fost publicată în Monitorul Oficial.

În 24 august 2016, Guvernul Cioloș a emis o ordonanță de urgență prin care prelungea cu încă șase luni, până în 30 iunie 2017, termenul prin care cluburile puteau funcționa pe propria răpundere a patronilor.

În nota de fundamentare a actului normativ, guvernul justifică măsura prin faptul că, „în dorinţa de încadrare în termenul legal, anumite documentaţii sunt întocmite în grabă, ceea ce conduce la situaţii de neconformitate a solicitărilor, astfel că nesoluţionarea unor cereri afectează pe beneficiarii care vin din urmă, cu noi dosare”. „În urma analizelor efectuate s-a constatat că în cele 5 luni până la expirarea termenului stabilit, respectiv 31 decembrie 2016, chiar dacă se păstrează acelaşi ritm de avizare, nu toţi proprietarii/deţinătorii construcţiilor vor putea atinge obiectivul propus. Pentru soluţionarea situaţiei prezentate, prin prezenta ordonanţă se propune prorogarea termenului pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu până la 30 iunie 2017. Deşi, în aparenţă, prorogarea termenului poate fi percepută ca o relaxare a exercitării autorităţii în domeniu, apreciem că această aparenţă nu generează riscuri suplimentare faţă de situaţia actuală. Din analiza procesului de autorizare desfăşurat în primul semestru al anului 2016 s-a evidenţiat o conştientizare şi asumare a necesităţii de conformare la norma de avizare din partea beneficiarilor. Prin urmare, mărirea perioadei în care se realizează conformitatea de bună voie la norma de autorizare va duce la creşterea numărului de construcţii autorizate fără a fi necesară constrângerea prin utilizarea unor măsuri coercitive. Toate acestea contribuie la îmbunătăţirea climatului de siguranţă pentru
utilizatori”, se arată în nota de fundamentare.

Ordonanța se află încă în dezbaterea Parlamentului

Un incendiu puternic a distrus în totalitate Clubul Bamboo din Capitală sâmbătă dimineaţă. În momentul izbucnirii incendiului în club erau aproape 500 de oameni. Potrivit unui bilanţ provizoriu, 44 de persoane au ajuns la spitalele din Bucureşti, până la orele după amiezii rămânând internate doar 4. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 susţin că Bamboo nu avea aviz de funcţionare.

De asemenea, potrivit ISU, Clubul Bamboo primise aviz de securitate la incendiu în 2009, însă nu a înaintat până în acest moment solicitarea în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obţinerea acestuia. ”În incendiul din clubul bucureştean nu şi-a pierdut viaţa, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporţii. Reguli şi legi au fost, se pare, din nou încălcate”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Facebook. Nu este prima oară când Clubul Bamboo este mistuit de foc. În 2005, un incendiu puternic a făcut scrum clubul aflat pe malul Lacului Tei din Capitală.

 

 

foto: Observator.tv