Sărbătoare pe Valea Bistrei. La Măru, credința se îmbină cu tradițiile

1000x100 Cuib de vise 1000x100

PS Lucian a oficiat Sfânta Liturghie, duminică după-amiază, 27 mai, în parohia Măru din comuna Zăvoi. Potrivit primarului Doru Cîrdei, biserica din Măru, cu hramul Praznicul „Pogorârii Sfântului Duh”, a fost întreținută cu ajutorul comunității.

Cu această ocazie, ierarhul a săvârșit o slujbă de Te-Deum și a sfințit o icoană ce reprezintă praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. Această icoană este amplasată pe frontispiciul sfântului locaș. De asemenea, Părintele Episcop Lucian alături de credincioșii din Măru s-au rugat și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se află în biserica de la Măru și care datează din anul 1520. După sfintele rugăciuni a debutat tradiționala rugă, fiind prezentată o suită de dansuri în centrul satului.

„Am pus umărul alături de parohia din Măru și de enoriași, pentru a aduce în parohie această icoană și a se oficia sfințirea ei chiar de ruga satului. Biserica parohială cu hramul Pogorârea Sfântului Duh adăpostește un odor de mare preț, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. Cu ocazia sărbătorii hramului Bisericii Ortodoxe Pogorârea Sf. Duh, organizăm și Ruga Satului, în aceste zile. În centrul satului atmosfera va fi întreținută de: Camelia Ciocu și Formația Frații Milos, Lorena Pela, și Cătălin Toader”, ne-a precizat primarul comunei Zăvoi Doru Cîrdei.

STPT job 1000x200

Datată din anul 1520, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la parohia Măru a fost pictată în Muntele Athos şi donată parohiei. Această icoană a rămas la evlavia credincioşilor prin minunile pe care le-a făcut, salvând din primejdii satul şi tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credinţă. Icoana de la Măru este purtată în fiecare an în pelerinaj la praznicul „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul” la hramul schitului Poiana Mărului, din luna iunie.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/