Șansa caransebeșenilor la apă curată vine de la București! Niciun responsabil pe plan local?!

Situația dramatică a locuitorilor din Caransebeș, care nu mai pot folosi apa pe care o plătesc nici măcar pentru igienă, a dus la convocarea, în ședință extraordinară, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Concluziile nu sunt însă cele mai îmbucurătoare, soluția identificată fiind una de moment.

Primarul din Caransebeș, Felix Borcean, dar și reprezentanții Aquacaraș nu mai știu la cine să apeleze pentru rezolvarea unei probleme stringente. Apa de la robinetele gugulanilor, care ar trebuie să fie potabilă, este mai degrabă menajeră! Este un pericol pentru sănătate chiar și când vine vorba de igiena corpului. Sesizările au ajuns și la Prefectura Caraș-Severin, așa că Florența Albu a dispus întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în speranța că se va rezolva o problemă care trenează de ani întregi.

Mai exact, lacul de acumulare Zervești, cel care alimentează municipiul Caransebeș cu apă potabilă, este „poluat” de pârâul Dalci. Primarul Borcean spune că „pe albia pârâului sunt gunoaie, peturi, iar în plus, apa este traversată de mașini, e posibil ca în ea să fie spălate și animale. Este un haos total!”.

De cealaltă parte, Aquacaraș susține că nu mai știe ce soluții să adopte pentru a oferi caransebeșenilor apă curată. „Situația apei ne depășește! Nu reușim să o menținem la standardele normale de turbiditate”, a afirmat directorul societății, Anatoli Liber. Acesta spune că, dacă ar crește cantitatea de substanțe folosite pentru curățarea apei, acestea ar afecta sănătatea populației.

CITEȘTE ȘI: Tăierile masive de lemn fac ca apa caransebeșenilor să devină nepotabilă!

În fapt, soluția ar fi ca pârâul Dalci să fie deviat, astfel încât să nu se mai verse în lacul de acumulare. Lucrarea ar putea fi efectuată de Hidroelectrica, firmă care a câștigat contractul de execuție, însă nici acest lucru nu este posibil. Și asta pentru că nu există acceptul proprietarilor terenurilor din zonă. Este vorba despre 5 persoane: trei nu au fost de acord cu prețul propus pentru a fi de acord cu exproprierea, iar alte două nu au putut fi contactate. Așa că lucrările de deviere a pârâului nu pot începe.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Singura soluție identificată, una de moment, este ca Hidroelectrica să crească nivelul apei în lacul Zervești, așa cum a mai făcut și în trecut când caransebeșenii s-au confruntat cu probleme. Impedimentul este că, pentru orice nouă intervenție, Hidroelectrica trebuie să facă propuneri la structura centrală și să aștepte avizul pozitiv, afirmă Ianăș Rădoi, inginerul-șef al Uzinei Hidroelectrice Caransebeș, din cadrul Sucursalei Hațeg.

CITEȘTE ȘI: A devenit oficial: În Caransebeş, apa potabilă de la robinete este apă menajeră! Ce măsuri propune primarul Borcean?

Propunerea prefectului Florența Albu a fost ca toți factorii implicați, Hidroelectrica, Apele Române, Aquacaraș și Primăria Caransebeș să întocmească o adresă cu toate datele tehnice pe care să o transmită către Hidroelectrica București în vederea obținerii acordului pentru a putea începe demersurile. Totodată, s-a stabilit ca prefectul, împreună cu reprezentanții entităților implicate, să meargă la Turnu Ruieni, săptămâna viitoare, pentru a le explica oamenilor cât de importantă este devierea pârâului.

Paradoxal, primarul Mihai Mărălescu din Turnu Ruieni, comună pe raza căreia se află pârâul Dalci, nu a răspuns invitației prefectului…

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/