Sala de sport de la „Economic”, un ofsaid de 2,27 de milioane! „Încă o dovadă a risipirii banului public!” [FOTO]

Vizita celor doi viceprimari ai Reșiței și a comisiei de recepție din cadrul Primăriei la sala de sport a Colegiului Economic al Banatului Montan a fost demonstrația perfectă a modului în care s-au aruncat pe Bârzava sume astronomice, atât din fonduri europene, cât și din bugetul local!

Termenul de finalizare a lucrărilor efectuate la sala de sport a fost amânat de trei ori, iar asta a avut consecințe grave asupra bugetului orașului, pentru că, deși proiectul s-a bucurat de finanțare europeană, într-un final, 19 la sută din valoarea totală (2,27 milioane lei) a reprezentat contribuția Consiliului Local Reșița. Mai mult, în ciuda termenului prelungit de execuție, a ieșit o lucrare așa și-așa. Reabilitarea și îmbunătățirea sălii de sport înseamnă mai degrabă o cârpeală, iar de funcționalitatea obiectivului se îndoiește toată lumea. Dar, ce să-i faci, așa e proiectul. Proiect făcut pe vremea administrației Stepanescu, care prevede, printre altele, vestiare cu cabine de duș lipsite de ventilație sau geamuri sau aerisire, o sală de conferințe uriașă, cu doi stâlpi în mijloc, un balcon fără balustradă și ferestre atât de joase, încât pericolul de moarte ar fi fost iminent dacă nu exista înțelegere din partea constructorului.  Acesta a acceptat, pe propria cheltuială, în afara proiectului, să monteze balustrade. Construcția nu e nouă în totalitate. Practic, fosta sală de sport a fost reabilitată și înălțată cu un etaj, care nu se știe la ce va folosi.

„Lucrările au privit îmbunătățirea suprafeței de joc, vestiarele, instalațiile sanitare. Din punctul meu de vedere, proiectul necesita mult mai multe îmbunătățiri. Mă bucur că am găsut înțelegere la contructor și a montat acele balustrade, pentru că altfel ar fi fost un adevărat pericol pentru siguranța și viața copiilor această sală de sport”, a declarat viceprimarul Adrian Dacica.

Celălalt viceprimar al municipiului, Paul Vasile, a folosit cuvinte mult mai dure la adresa lucrărilor care au costat 500.000 de euro. Felul în care i-a fost prezentat obiectivul la prima intenție de efectuare a recepției a fost catalogat drept un dezastru, o bătaie de joc. A cerut constructorului să se apuce urgent de treabă, pentru că, altfel, nu se va semna nicio recepție. Astăzi, Paul Vasile a constatat că multe dintre cele sesizate s-au îndreptat, dar e departe de a se declara mulțumit. „Pentru recepția tehnică a fost nevoie de destul de multe modificări, unele care țin și de protecția vieții elevilor. Vorbesc despre parapeți pentru geamuri fără niciun fel de protecție, a trebuit să găsim cu proiectanți din exterior niște modalități și vedeți pe fațadă acea protecție care s-a montat pe exterior. Am avut o mulțime de probleme privind sistemul de evacuare la incendiu, respectiv a trebuit să modificăm pragul la uși. Sistemul de iluminat, în proiectul inițial, a fost unul foarte slab, probabil făcut de niște oameni mai puțin profesioniști care nu cunosc reglementările legale în domeniu. Constructorul a percutat și a făcut toate modificările solicitate chiar în afara contractului pentru că a înțeles că lucrarea nu se poate recepționa altfel. În momentul de față, lucrarea este recepționabilă, cu niște obiecții mărunte, cred eu, pe care le va constata comisia de recepție. Dar, în general, este cu totul și cu totul altceva. Sala de sport poate funcționa fără să pună în pericol viața copiilor”, a declarat viceprimarul Reșiței.

Paul Vasile nu e sigur nici acum că se va semna recepția, dar e convins că acest proiect nu a fost gândit cu adevărat pentru elevii de la Colegiul Economic al Banatului Montan, ci pentru a se mai sifona niște bani. Deloc puțini! „La cum arăta sala înainte, era în mod hotărât o dovadă a risipirii banului public. Nu am nici cea mai mică reținere în a vă spune asta. A fost inclusiv în ceea ce privește proiectarea și inclusiv în modul în care s-a realizat, până în momentul în care a intrat echipa Primăriei în joc. Acum este un nivel rezonabil. Mai  bine ne asumăm pierderile, indiferent cât de mari sunt și nu se decontează niciun leu. Adică nu putem, de dragul unor proceduri birocratice, să ne asumăm o lucrare nefuncțională. Recepția a fost amânată din cauza lucrărilor prost executate și din cauza unor omisiuni din proiect. O parte sunt din vina proiectului inițial, iar o parte sunt neglijență din partea constructorului. Nu vreau să-i găsesc scuze, dar este un proiect foarte, foarte subțire. A făcut cât a putut, fără să fie urmărit de către proiectant, de către directorul de șantier, de către cei care trebuiau să o facă. În interiorul Primăriei, compartimentul care s-a ocupat de această investiție este un compartiment subdimensionat, implicat și în alte lucrări, nu au putut să fie toată ziua pe șantier pentru a suplini munca celor care sunt plătiți să o facă. În momentul de față, în mare parte lucrările au fost remediate și sunt la un nivel rezonabil”, a concluzionat vicele Reșiței.

UPDATE, ora 17.15

Primăria Reșița ne-a pus la dispoziție fotografiile care l-au scandalizat pe viceprimarul Paul Vasile, fotografii realizate în momentul în care constructorul a invitat la efectuarea recepției, considerând că lucrările sunt finalizate. Viceprimarul a catalogat ceea ce văzuse drept o bătaie de joc și i-a cerut să se apuce din nou de treabă, astăzi ajungându-se la ceva rezonabil.