Elevii de la Economic ajung noaptea acasă

Lucrările de reabilitare de la Colegiul Economic al Banatului Montan îi pun pe drumuri pe cei 1.200 de elevi ai instituţiei. Deşi 15 septembrie trebuia să îi găsească într-o şcoală nouă, la mai mult de două luni de la începerea anului şcolar elevii încă se plimbă zi de zi între cele patru unităţi gazdă unde se desfăşoară orele.

Începută în 2010, reabilitarea Colegiului Economic al Banatului Montan înaintează cu paşi mici. Proiectul în valoare de aproape 11 milioane de lei presupune modernizarea clădirii deja existente, dar şi construirea uneia noi pentru extinderea spaţiului de studiu. Din păcate, şansa de a învăţa într-o şcoală modernă nu costă doar bani. Zilnic, elevii colegiului plătesc şi ei preţul stând la cursuri chiar şi până la ora 21.00. În plus, orele se ţin în mai multe locaţii din oraş, astfel că, într-o singură zi, aceştia ajung să schimbe chiar şi trei sau patru şcoli. În prezent clasele a IX-a şi a X-a sunt găzduite de Şcoala cu clasele I-VIII nr. 12, iar elevii din clasele XI, XII, XIII studiază la Liceul Traian Vuia. „Programul normal începe la ora 15.00, astfel că ajungem să stăm la şcoală şi până seara la 21.00. Altă problemă e cu spaţiul. De exemplu, dacă avem sport trebuie să mergem la sala de sport a  Liceului de artă, dacă avem informatică mergem la internatul şcolii noastre pentru că acolo sunt cabinetele de informatică. Iar pentru română şi matematică ne întoarcem la Liceul Traian Vuia”, a spus Valentin Boroş, elev în clasa a XII-a.

Deşi termenul iniţial de finalizare a lucrărilor era septembrie 2011, data la care elevii vor putea să înveţe din nou în şcoala lor se schimbă în fiecare lună. „Când am început anul şcolar ştiam că în decembrie va fi totul gata, apoi am aflat că în martie. Alţi profesori ne-au zis că s-ar putea prelungi chiar şi până la anul”, a declarat Flavius Dumitrescu, elev în clasa a XI-a.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pe lângă haosul creat de orar, elevii spun că nu se bucură nici de înţelegerea cadrelor didactice. „Noi trebuie să ajungem de la o şcoală la alta în pauze, în intervalul acela de 10 minute. Dacă întârziem, ne alegem cu absenţe. Când venim aici ne ceartă profesorii dacă se strică ceva, toţi dau vina pe noi pentru că nu e şcoala noastră”, a mai spus Flavius.

Dacă pentru elevi programul este unul obositor, nici în cazul profesorilor situaţia nu e mai roz. Până la primăvară însă, când vin veştile bune, cu toţii mai au de îndurat. „Programul de după-amiază creează un disconfort elevilor, bineînţeles. Şi cu profesorii este o problemă dar am încercat ca, în momentul când am stabilit orarul, să facem pe cât posibil să le fie mai uşor. A fost complicat pentru cei care au ore atât la Şcoala nr. 12, cât şi la Liceul Traian Vuia, dar am făcut în aşa fel încât să fie o oră de pauză între pentru ca profesorii să poată ajunge de la o şcoală la alta. Oricum, din câte am înţeles, lucrările sunt în grafic şi la sfârşitul lunii februarie sperăm să fie totul gata ”, a precizat Maria Marina Spătaru, directorul instituţiei.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/