Românu a bătut palma cu bosniacii! Le dă „muntele de aur” și ia un sfert din profit!

După mai multe tergiversări cu proprietarul terenului unde se află depozitate 150.000 de tone de cărbune, Primăria Anina a ajuns la un acord de a exploata materialul carbonifer, acesta urmând să fie valorificat prin societatea comercială al cărui acționar unic este Consiliul Local.

Din anul 2012 primarul Românu negociază cu firma care are depozitat, pe o suprafață de aproximativ 2 hectare, aproximativ 150.000 de tone de cărbune. După intense negocieri și tergiversări, prin societatea Consiliului Local Anina, s-a ajuns la o înțelegere ce va aduce bugetului local aproximativ 25% din valoarea materialului carbonifer. În primă fază, peste 1.500 de tone de cărbune a fost livrat unei termocentrale din Lukavac din Bosnia și Herțegovina. Cum calitatea cărbunelui este una superioară, autoritățile locale din Anina au speranță că toată cantitatea depozitată pe terenul din centrul orașului va fi vândută către centrala termică din orașul fostei Iugoslavii.

„După 2 ani de tergiversări, 2012-2014, cu proprietarul terenului pe care a fost depozitat cărbune în 1910-1920, am ajuns la un acord prin care să exploatăm împreună cărbunele prin firma Consiliului Local, astfel încât să câștigăm și noi din vânzarea cărbunelui, noi ca și comunitate. Ne rămâne 25% din profit, ne rămâne terenul după umplere și compactare, hala. Avem avantajul că vom putea folosi acest teren de 6 hectare din mijlocul orașului. Și vom schimba fața orașului. Din cele 6 hectare, pe vreo 2 hectare este depozitat cărbunele. Pe cele 2 hectare, terenul va fi umplut din nou cu piatră, numai acolo, pe o perioadă de timp, nu se vor putea face construcții cu fundații. Le vom folosi pe celelalte 4. Dar avem o hală acolo de cherestea, în care fie vom face un bazin de înot, fie vom muta piața acolo. Am dat 1.500 de tone de cărbune de probă la termocentrala din Lukavac, Bosnia și așteptăm răspunsul să vedem dacă le convine sau nu. Dar, din câte am văzut, au fost mulțumiți. Puterea calorică a fost undeva la 3.600 kcal. Acum așteptăm să vină la negocieri să putem să facem vânzarea acestui cărbune înspre Bosnia, întrucât Mintia nu a mai dat niciun răspuns că ar mai vrea cărbune. Acolo sunt cam 150.000 de tone. Noi nu am vrut, în tratativele cu sârbii, să îi lăsăm pe ei să exploateze și atunci că exploatăm noi, cu firma Consiliului Local, iar cărbunele să se vândă prin această firmă pentru că numai așa vom putea ști cât cărbune s-a vândut, numai așa vom putea ține cont de exploatare. Alții puteau să își bage firma în faliment și apoi să umblăm noi după ei și să suportăm costurile de astupare a gropii din mijlocul orașului”, a declarat pentru Express de Banat primarul orașului Anina, Gheorghe Românu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

CITEȘTE ȘI:

Primarul Românu a interzis șmenurile și a luat un sfert din „muntele de aur”!

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/