Reșițenii au protestat la București împotriva rasismului față de comunitatea romă

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Sute de oameni au participat sâmbătă, 28 iulie, la un protest îndreptat împotriva rasismului față de comunitatea romă. Evenimentul vine ca urmare a unor fapte grave petrecute în Italia și Ucraina, unde unii romi, inclusiv copii, și-au pierdut viața. La protest au luat parte și reprezentanți ai Asociației Nevo Parudimos din Reșița.

Circa 600 de persoane au participat sâmbătă la un protest organizat în capitală împotriva rasismului manifestat față de romi. Acțiunea vine ca urmare a unor declarații și acțiuni instrumentate de reprezentanți ai guvernelor naționale și de grupările paramilitare de extremă dreapta.

Mai precis, conform manifestului care a ajuns la ambasadele Italiei și Ucrainei, acțiunile împotriva romilor au atins cote alarmante, unii membri ai comunității pierzându-și viața.

În Ucraina, grupările paramilitare de extremă dreapta „Sober and Angry Youth” au ucis cu violență doi cetățeni de etnie romă. Au distrus locuințele romilor, au incendiat grădinițe și biserici frecventate de romi, iar o grupare extremistă a dat foc unei tabere de romi din regiunea Liov. În luna mai, 12 bărbați înarmați cu bâte și arme de foc au atacat o tabără de romi din regiunea Ternopil. După ce i-au alungat pe cei 7 adulți și 33 de copii romi din tabără, atacatorii au incendiat tabăra. În iunie, o grupare de ultra-naționaliști înarmați cu cuțite au atacat o așezare a romilor din vestul Ucrainei. Au ucis un tânăr rom, pe nume David Popp, în vârstă de 24 de ani și au rănit mai multe persoane, inclusiv un copil. Acesta este al șaselea atac rasist din Ucraina pe parcursul a două luni. Gruparea „Sober and Angry Youth” este considerată a fi în spatele a 24 de atacuri rasiste. În luna iulie, un bărbat a atacat o femeie romă și i-a tăiat gâtul în plină stradă.

Nici în Italia lucrurile nu sunt mai liniștite. Matteo Salvini, ministrul de Interne, a propus recenzarea romilor fără să menționeze obiectivul clar al acestei acțiuni. Ulterior declarațiilor, mai mulți cetățeni români de etnie romă au fost deportați, iar locuințele acestora demolate în Roma, la inițiativa autorităților locale. Primăria Romei vrea să deporteze 400 de romi care locuiesc de ani întregi în tabăra improvizată. În luna iulie, în urma unui atac rasist, o fetiță romă de cetățenie română, pe nume Cerasela, în vârstă de 1 an și 3 luni, a fost împușcată în spate în timp ce se afla în brațele mamei sale.

Protestul de sâmbătă s-a desfășurat pe ruta Bulevardul Dacia – Strada Henri Coandă – Bulevardul Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor, participanții purtând însemne cu steagul internațional al romilor. La începutul evenimentului au fost intonate imnurile României, Europei şi Romilor.

STPT job 1000x200

Printre cererile înaintate statului român se numără elaborarea unei legislații care să definească specificitatea și să condamne rasismul anti-rom după modelul legii antisemitismului recent aprobată; înființarea unui „observator” guvernamental privind rasismul și xenofobia care să funcționeze atât în România, cât și în statele în care există un flux de mobilitate internațională a cetățenilor români; implementarea și bugetarea strategiei naționale pentru romi, reforma instituțiilor care se ocupă de incluziunea romilor; sancționarea de către CNA conform legislației existente a discursului instigator la ură și promovarea stereotipurilor despre romi pe posturile de radio și televiziune.

Din partea Ucrainei și Italiei se solicită să asigure protecția cetățenilor de etnie romă și să combată, cu toate resursele, grupările paramilitare de extremă dreapta; să intensifice prezența forțelor de ordine în comunitățile de romi pentru protecția acestora; retragerea declarațiilor care vizează recenzarea romilor (sau cetățenilor nomazi) și condamnarea tuturor formelor de rasism de către prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte.

Și față de autoritățile europene există solicitări din partea manifestanților. Printre prevederi se numără:

  • Comisia Europeană să intensifice monitorizarea rasismului anti-rom, în statele membre, cu scopul de a identifica derapaje de la principiile Uniunii Europene și combaterea acestora prin mijloacele instituționale;
  • Formarea în cadrul Fundamental Rights Agency a unei direcții care să monitorizeze situația comunităților de romi din toate statele membre, cu leadership rom;
  • Să declanșeze de urgență procedura de infringement în cazul statelor membre UE care nu sancționează drastic infracțiunile motivate de ură rasială.

Textul integral al manifestului poate fi lecturat AICI.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/