Reşiţa spune INTERZIS antenelor de telefonie mobilă pe blocurile de locuinţe!

O asociaţie de proprietari de pe strada Petru Maior din Reșița a dat în judecată compania Vodafone pentru a o obliga să demonteze antena de telefonie mobilă de pe blocul lor, chiar dacă asociaţia de proprietari semnase un contract cu compania. Locatarii au reclamat posibile probleme medicale cauzate de antenă.

Asociaţia de proprietari nr. 741 din municipiul Reșița a obținut în instanță o decizie prin care compania de telefonie Vodafone este obligată să demonteze antena GSM de pe un bloc de locuințe situat pe strada Petru Maior, blocul 30 B, după ce mai mulți cetățeni au reclamat faptul că se simt rău. Decizia a fost dată de Judecătoria Sectorului 1, însă nu este definitivă.

„Obligă pârâta să demonteze și să mute antena situată pe terasa blocului nr. 30 B, din orașul Reșița, str. Petru Maior, județul Caraș Severin, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Autorizează reclamanta ca, în cazul în care pârâta nu efectuează demontarea și preluarea antenei situate pe terasa blocului nr. 30 B din orașul Reșita, str. Petru Maior, județul Caraș-Severin, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, să efectueze aceste operațiuni pe cheltuiala pârâtei. Respinge cererea de reziliere a contractului de închiriere, cererea de obligare a pârâtei la plata unor daune de 2.000 lei/zi și cererea privind plata sumei de 1.002,16 lei reprezentând cheltuieli de judecată, ca neîntemeiate. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în decizia instanței.

Avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul asociației, a declarat că procesul a fost deschis după ce mai mulți proprietari care locuiau la ultimul etaj al blocului respectiv s-au plâns că se simt rău și au diverse probleme de sănătate, iar cauza ar fi antena instalată de compania Vodafone.

Avocatul a mai spus că asociația a încheiat un contract de închiriere cu Vodafone în urmă cu aproximativ 10 ani, însă suma plătită era infimă, de câteva sute de lei pe lună. În plus, nu toți proprietarii își dăduseră acordul pentru acel contract.

gif card de energie dacus 1000x100

În proces, compania Vodafone nu a depus întâmpinare, dar a depus, ulterior, note de şedinţă. Judecătorului i-au fost aduse părerile experţilor pe această problemă: „antenele GSM produc radiații electromagnetice, neionizante. Acestea transportă energie, care penetrează în țesutul uman la diferite adâncimi. Energia pe care o cedează este sub formă de căldură. Organismul are mecanismele prin care îşi reface echilibrul termic. Însă nu știe să lupte cu temperaturile locale”, a explicat Irma Csiki, secretar ştiinţific la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti într-un articol publicat în România Liberă din 26 octombrie 2006. „Experimentele pe animale au arătat ca încălzirea locală este de cam un grad Celsius”, a continuat cercetătoarea. „Această încălzire produce o inhibare a unei proteine (P53), care are rolul de a repara defectele ADN și deci respectiva proteină previne cancerul. Însă e bine să se evite atât mobilele, cât și antenele din preajma copiilor, a femeilor însărcinate și chiar a bătrânilor, deoarece pot afecta celule în creştere, iar celula care inhibă nu-și mai realizează efectul pozitiv. Adică nu mai poate repara ADN-ul și există posibilitatea producerii celulelor malformate, care în timp duc la cancer”, a mai adăugat cercetătorul ştiinţific. „Ce este mai grav e faptul că pentru astfel de radiaţii nu avem simţuri, nu le percepem. Iar efectul îl vezi peste ani, 10-15. Te trezeşti că ai cancer fără să ştii de ce. Sigur, pe de altă parte, utilizarea telefonului mobil poate avea şi alte efecte dăunătoare. Jumătate din energie se distribuie în partea urechii. De aceea, dacă vorbim mult, simţim căldura și o senzaţie de disconfort, ameţeală”. Avocatul Cuculis, apărătorul locatarilor, crede că aceasta ar fi părerea care ar fi influenţat decisiv decizia instanţei. „Şi cei de la telefonia mobilă au tot felul de experimente prin care s-ar arăta că acele unde nu afectează sănătatea, dar pe un termen de 20 de ani, ori omul trăieşte 60-70 de ani, nu doar 20, aşa că acele studii nu pot fi considerate suficient de edificatoare”, a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru Express de Banat.

Deocamdată nimeni nu a declarat apel. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, compania Vodafone va trebui să dea antena GSM jos de pe blocul 30 de pe strada Petru Maior. Probleme similare au fost invocate şi de către locuitorii blocului 2 A de pe Bulevardul Republicii, dar aceştia nu au formulat acţiune în instanţă până acum.

Redactorii Express de Banat au încercat să ia legătura cu reprezentanții Vodafone, însă până la această oră compania nu a oferit niciun răspuns.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/