FOTO. Reșița s-a trezit! Peste 1.000 de oameni au scandat lozinci împotriva statului!

Reșițeni de toate vârstele, dar în cea mai mare parte tineri, la ora 20.00 erau deja în centrul municipiului și strigau împreună că vor un sistem lipsit de corupție, o țară curată și un guvern tehnocrat.

Frigul nu i-a oprit de această dată să vină și să se declare solidari cu ampla acțiune care de zile bune are loc în capitala României. Fiecare și-a confecționat câte o pancartă din ce a găsit pe acasă. Mesajele împotriva autorităților, corupției, birocrației, lipsei de respect a statului în raport cu cetățeanul sau de solidaritate față de „Colectiv” au fost redate fie pe coli ministeriale, fie pe câte un carton. Nelipsit a fost drapelul României, fluturat de cei mici, dar și de cei mari în egală măsură.

Inițiatorul Protestului „Colectiv” pe site-ul de socializare Facebook, Bianca Lințu, ar fi vrut să le mulțumească celor care s-au adunat în piață, dar nu a reușit să găsească o portavoce. Chiar și așa, mesajul pentru care oamenii s-au adunat a fost clar. N-a fost nevoie de niciun amplificator! A fost suficient ca vocea mulțimii, vocea străzii să spună într-un singur glas ceea ce își dorește. Să schimbe totul!

„Schimbarea nu e niciodată un punct final. Trebuie tot timpul să îmbunătățești câte ceva, dar este cazul să începem, a durat prea mult timp, a declarat Bianca Lințu în urmă cu puțin timp. Aceasta a mai spus că și Reșița susține ideea formării unui guvern tehnocrat. Pentru că mulțumirile nu le-a putut face în piață, mesajul a fost redat tot pe Facebook: „Vă mulțumesc pentru această acțiune reușită! Sunteți niște tineri minunați care merită să aibă traiul pe care îl doresc, ați demonstrat solidaritate, curaj și faptul că sunteți o voce! Mi-ați redat speranța că Reșița se va trezi! Reșița, trezește-te!”

Fiecare s-a exprimat așa cum a știut mai bine și a cerut ceea ce a simțit. De la UEMR, un grup de protestatari a pornit spre centru din curtea universității. Aceștia au vrut ca instituția să rămână de sine stătătoare. Un bătrân, de peste 70 de ani, a spus că nu vrea nimic! A venit în centru din spirit de solidaritate cu tinerii, pe care îi susține. Alții au declarat că nu vor să părăsească țara, ci își o doresc o Românie în care să găsească un loc de muncă bine plătit.

Cele mai multe pancarte au fost dedicate corupției. Mesaje precum: „Să vă fie frică, țara se ridică!”, „Demisia!” , „Jos corupția!” sau „Nu ne puteți cumpăra pe toți!”, au fost nelipsite din lozincile scandate atât împotriva autorităților de pe plan local și județean, cât și la nivel național.

Protestatarii n-au uitat însă să strige și numele clubului „Colectiv”, în care s-a petrecut tragedia, și nici să aprindă câte o candelă în memoria celor care s-au stins din viață. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost când în întreaga piață 1 Decembrie 1918 a răsunat prima strofă din Imnul României.

Din centrul Reșiței, deși mai puțini la număr, în jur de 700-800, protestatarii s-au deplasat spre cartierul Govânari, unde scandează aceleași lozinci în Parcul Tricolorului și la această oră (NR: 23.00).