Reșița mai pierde un cetățean de onoare

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marți într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani și primise titlul de cetățean de onoare al municipiului Reșița.

Dumitru Fărcaş a murit într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct.

În luna mai, Fărcaş a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Din anul 2007, celebrul taragotist a fost declarat și cetățean de onoare al municipiului Reșița, „pentru merite deosebite în promovarea tradițiilor și a muzicii populare românești”.

Dumitru Fărcaş s-a născut la 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş. S-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare, clasa de oboi. După absolvirea academiei, a învăţat autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului, preciza Ministerul Culturii în luna mai, cu ocazia unui spectacol aniversar dedicat artistului, organizat la Cluj-Napoca.

Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist în Ansamblul „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

promovare banner maxagro

A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival” de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans „Cele cinci Lyre” de la Budapesta (2000).

A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

Preşedintele Ion Iliescu i-a conferit, la 29 noiembrie 2002, Crucea Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”. Tot preşedintele Ion Iliescu i-a conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Sursa foto: Facebook.com

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/