Reșița, cu un picior în groapă: „Bugetul orașului este mai mic decât datoriile la bănci!”

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Ioan Popa, candidatul PNL la primărie, a solicitat administrației locale o situație a datoriilor pe care municipalitatea le are atât la bănci, cât și la furnizori. Constatarea este că banii contractați pe bandă rulantă se ridică la 38 de milioane de euro, în timp ce bugetul orașului este de doar 30 de milioane.

Liderul PNL Reșița spune că actuala conducere a municipiului a făcut câteva greșeli elementare în gestionarea banului public, mai cu seamă că a contractat sume de bani fabuloase, împrumutându-se de la bănci nelimitat. Asta, în contextul în care se puteau asigura, fără probleme, cofinanțări serioase ale unor proiecte europene care ar fi putut să îi aducă Reșiței chiar și 60 de milioane de euro.

„Datoriile la bănci arată astfel: la Raiffeisen Bank există un credit de cinci milioane de euro, contractat în 2006, pentru acoperirea TVA-ului la proiectele Aquacaraș (ISPA). După acesta, au venit alte credite la Banca Europeană de Investiții, 10 milioane,  Piraeus Bank, un milion, BCR, două milioane, alt credit la Raiffeisen de 500 de mii de euro. În plus față de acești bani, Ministerul de Finanțe a sprijinit Reșița o dată cu un milion de euro și o dată cu 800 de mii. Alte 15 milioane de euro s-au contractat de la Raiffeisen, atunci când s-au făcut trotuarele, marea asfaltare din oraș. O mare eroare! De ce zic că este o eroare? Pentru că cei 15 milioane de euro s-ar fi putut constitui în cofinanțarea unor proiecte care ar fi putut să însemne 50-60 de milioane de euro pentru oraș. Gradul de îndatorare este de 38 de milioane de euro, pe când bugetul este de 3o de milioane. Sunt convins că vom găsi soluții în așa fel încât proiectele europene să nu fie afectate”, a declarat Ioan Popa. Acesta spune că a solicitat situația de la Primăria Reșița și a reușit să o obțină cu tot cu semnăturile oficiale, impuse pe un document cerut prin Legea 544.

Milioane de datorii și către terți

În altă ordine de idei, pe lângă aceste credite, mai există o categorie de restanțe, către furnizorii de servicii. Nici acestea nu sunt de neglijat la Reșița, mai ales că în unele cazuri există și decizii ale instanței.

1000x100 (4)

Potrivit situației furnizorilor neachitați la 31 ianuarie 2016, Popa a prezentat documente oficiale, în care se menționează că datoriile se apropie de un milion de euro, fără să pună în discuție cele 2,2 milioane de lei, câștigați în instanță de Ro-a-Tir, care urmează să execute Reșița pentru că municipalitatea nu i-a plătit subvențiile pentru transportul călătorilor pe mijloacele de transport în comun. Cel mai mare debitor este tot Ro-a-Tir, cu încă 1, 2 milioane de lei. Urmează 800 de mii de lei datorați către Delta Med SRL pentru proiectele întocmite, dar și alte datorii de 3 miliarde de lei vechi la ADI Intercom Deșeuri și Adi Acvabanat. Situația ar fi una specială acolo, în opinia liderului liberal, mai ales că primarul Reșiței este și președintele celor două foruri. Prin urmare, ar trebui să facă plăți, dar să și încaseze, în același timp. „E dubios din punctul meu de vedere, dar nu sunt jurist de meserie … “, a subliniat Popa, care odată ce va ajunge la cârma administrației, lucrurile se vor schimba.

Audit cu firmă externă

În acest sens, candidatul liberal susține că, în cazul în care va ajunge primar, va cere un audit, cu o firmă expertă, recunoscută de specialiștii din întreaga lume, așa cum se procedează și în alte primării civilizate din țară, cum ar fi la Alba Iulia.

 „Ceea ce vreau să rămână ca și concluzie este că eu, Ioan Popa, garantez transparență în activitatea publică, astfel încât cetățenii să fie informați în permanență vizavi de credite, cheltuieli. Voi începe cu un audit cu una dintre companiile mari care fac audit în lume. Sunt orașe, de genul Alba Iulia, care își face anual auditarea cu o firmă bună și asta se face să vezi dacă nu cumva ai făcut greșeli, nu neapărat să vezi dacă se fură în primărie”, a concluzionat Popa, care spune că și firmele private apelează la astfel de analize economice de specialitate, tocmai pentru a aplica corecții financiare dacă este cazul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/