Regizorul Sabin Dorohoi, lobby pentru turismul din județul său

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Scenaristul și producătorul cărășean Sabin Dorohoi a invitat caransebeșenii la film la Cinema Luna, ocazie bună de a promova Banatul Montan. La acțiune au participat primarul Felix Borcean, parte din membrii Clubului Rotary Caransebeș, parte din actorii care au contribuit la documentarul turistic (directori de muzee, reprezentanți ai unor ONG-uri și instituții de cultură), dar și foarte mulți iubitori de film din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

În deschiderea acțiunii, ca un cadou oferit gugulanilor, regizorul a prezentat scurtmetrajul „Sărbătoritul”, în care a fost evidențiat fenomenul copiilor rămași singuri acasă, în grija rudelor, după ce părinții au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate. Acțiunea are loc tot în Banatul Montan, la Anina, personajul principal, un copil de vârstă fragedă, reușind să impresioneze publicul spectator prin maturitatea în gândire, el fiind convins că dacă ar reuși să facă un gest măreț, părinții ar rămâne împreună și nu ar mai trebui să plece la muncă pe alte meleaguri.

Cel de-al doilea film, „Banatul Montan – Drumul Romanilor”, episodul I, realizat ca un film documentar de 30 de minute, surprinde prin poveste, peisaje, informație și calitatea imaginii.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Documentarul este un fel de prezentare turistică a Banatului Montan, un proiect gândit cu destul de mult timp în urmă, dar abia anul trecut am reușit să-l pun în practică, cu ajutorul Consiliului Județean Caraș-Severin. Eu vreau ca acest prim episod să fie o primă parte a unei trilogii, ar mai urma alte două episoade până în anul 2020, în așa fel încât în 2021, când Timișoara este capitală europeană a culturii, turiștii care merg în Timișoara să poată să vină aici, în Banatul Montan, pentru a vedea în realitate locurile pe care le-au văzut în documentare. Filmul durează 26 de minute și în acest moment purtăm discuții cu o televiziune națională ca să fie difuzat, iar ulterior va putea fi vizionat gratuit pe internet. Cei care gândesc, simt și iubesc bănățenește ar trebui să vizioneze acest film, să dea «îmi place» și «distribuie». De aceea lansăm și o campanie publică de strângere de fonduri pentru realizarea celui de-al doilea episod, pentru că filmul este o artă foarte costisitoare și cred că este singura cale ca să reușim să continuăm acest proiect”, ne-a declarat Sabin Dorohoi, care a mai spus că cea mai interesantă poveste a filmului este despre un vampir descoperit la 1725, undeva în zona Oraviței.

„Aceste mort se pare că ar fi înviat și respectivul caz, foarte puțin știut de lume în acest moment, a fost pus ca o pastilă în film. Se pare că ar fi fost primul caz de vampirism, ceva foarte interesant despre care nu s-a mai vorbit până acum. Eu am un prieten foarte bun istoric, care mi-a vorbit despre acest caz din arhive, din documente, deci înainte ca Bram Stoker să transforme Transilvania în țara lui Dracula, Banatul a fost deja pus în legendă”, a mai adăugat regizorul Sabin Dorohoi, care va dezbate mai amplu acest film documentar la Express de Banat în zilele următoare.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/