Rămâne engleza limbă oficială a Uniunii Europene? Ce spune ambasadorul Brummell

La ora actuală există o intensă discuție în spațiul european cu privire la folosirea limbii engleze în cadrul instituțiilor europene, deoarece limba engleză este declarată limbă oficială doar de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, stat care se află în procedură și negocieri de ieșire din Uniunea Europeană. Iar, prin consecință, și limba engleză ar urma să nu mai poată fi limbă oficială în Uniune.

Există, însă, un alt stat membru care folosește această limbă, Irlanda, dar care până acum nu a declarat-o ca limbă oficială, pentru că era deja declarată de Marea Britanie. Ar fi, însă, posibil ca, dacă se va finaliza procesul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Irlanda să adopte ea limba engleză ca limbă oficială.

Danuta Hubner, membră a Parlamentului European, în Comisia pentru probleme constituționale, a făcut aprecieri pentru Politico cu privire la această problemă. Regula, susține europarlamentarul, este ca fiecare stat membru să aibă dreptul să notifice folosirea unei singure limbi oficiale. „Irlandezii au anunțat galeza, iar maltezii, malteza, așa că a ramas doar Marea Britanie cu engleza. Dacă nu mai avem Marea Britanie, nu mai avem engleza”, a spus Hubner pentru Politico.

Atunci când Irlanda și Malta au fost integrate în UE, engleza era deja limba oficială, astfel că acestea au cerut ca galeza și malteza să fie adăugate. Totuși, engleza este limba de lucru cel mai frecvent folosită în instituțiile europene. Pentru a o păstra ca limbă oficială a Uniunii Europene, va fi nevoie de acordul unanim al statelor membre prin care să se facă o modificare a regulamentului intern, a precizat Hubner.

Prezent în redacția Express de Banat, ambasadorul Marii Britanii, ES Paul Brummell, a explicat că nu știe care va fi soarta limbii engleze și că este o decizie care trebuie să aparțină Uniunii Europene. Dar, a subliniat acesta, limba engleză este o limbă internațională, ea este folosită puternic în IT, dar și în comerțul internațional și alte domenii puternice, așa că Brummell crede că, fiind și o limbă simplă, limba engleză este una care are viitor și care va rămâne vie.

„Limba engleză este o limbă care unește”, spune Brummell, care crede că decizia folosirii pe mai departe a limbii engleze ca limbă oficială depinde de fiecare instituție a UE, dar adaugă că „va fi un viitor pentru limba engleză”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/