Prorectorul Universității din Cluj vede două căi de urmat pentru Universitatea din Reșița

Profesorul univ. dr. Rudolf Gräf, prorector al Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost oaspetele redacției Express de Banat, prilej cu care am cerut și părerea sa cu privire la eventuala fuziune a Universității din Reșița cu Politehnica din Timișoara.

Cadru universitar de prestigiu, profesorul univ. dr. Rudolf Gräf are o experiență mare atât în cercetare, activând ani buni la Muzeul Banatului Montan din Reșița, dar și în mediul universitar, în cariera sa universitară activând și ca profesor la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. Acesta vorbește despre două căi pe care UEM le are de urmat cu privire la viitorul ei.

Gräf subliniază că vorbește strict în nume personal, fără a implica instituții sau alte asemenea, și spune că domnia sa nu este în măsură să dea sfaturi, dar, dacă i-am adresat întrebarea, ne răspunde prezentând părerea sa personală.

„În momentul de față, noi avem în învățământul superior din România o discuție destul de dură – ca să îi spun așa – referitoare la o clasificare a universităților, a școlilor doctorale și așa mai departe. Există și aici mai multe puncte de vedere. Părerea mea este că ministerul – și prin actualul ministru – încearcă o resocializare a învățământului superior, în sensul de egalizare în ceea ce privește finanțarea. Asta înseamnă că pune toate universitățile pe același plan și, în acest caz, păstrarea unei structuri independente a Universității Eftimie Murgu din Reșița ar fi, probabil, cea mai bună variantă”.

Dar tendințele mediului academic internațional nu sunt deloc acestea și ar putea schimba chiar și decizia actuală din România. „Nicăieri în lume universitățile nu sunt la fel. Peste tot – și-n Austria, și-n Germania, și-n SUA – este una dacă studiezi la Munchen și alta dacă studiezi undeva într-un orășel care are o universitate, undeva lângă Trier. La fel este în SUA, și la fel este și la noi!

Între timp, la noi s-au reprofilat câteva universități mai mari care apar deja permanent în clasamentele internaționale. Ranking-uri pe care nu le stabilește Ministerul Educației Naționale, ci mediul academic internațional. Și universitățile acestea (din Cluj, Iași, București și Timișoara, ASE din București plus unele din „Medicine” și unele dintre universitățile tehnice) sunt în aceste ranking-uri.

Cuib de vise 1000x100

Acum, nimeni nu spune ca aceste universități mai mici, din anumite părți ale țării, să dispară, nu se pune problema așa! Ar fi, însă, interesant dacă aceste universități și-ar redefinii obiectivul și și-ar redefini publicul-țintă și ar vedea de ce este nevoie în regiune ca să se orienteze spre aceste activități”, mai spune prorectorul.

Și profesorul univ. dr. Rudolf Gräf dă și exemple concrete: „Niciodată Universitatea din Târgu Jiu – ca să nu spun cea din Reșița – nu va putea avea un centru de cecetare în domeniul economiei cum are cea din Iași sau din Cluj, n-are cum!

Universitatea din Reșița ar putea avea două-trei direcții în care să fie în top. Ei, ea trebuie să identifice aceste direcții – nu i le poate identifica nici ministerul, nici o altă universitate, nici cineva din afară! – și atunci ar trebui să se concentreze spre aceste domenii de top, astfel încât să poată spune oricând: «da, nu avem 40.000 de studenți – cum are Universitatea din Cluj -, dar avem între cei 1500 de studenți sau câți avem… avem trei catedre care sunt în toate ranking-urile în primele rânduri».

Cât timp se împart banii în mod socialist, cu siguranță că nu iese nici calitate! Și la Reșița sunt câteva domenii, doar că ele trebuie scoase în relief: «Mai bine mai mic și mai puternic decât mare și fără relevanță»”, a conchis profesorul univ. dr. Rudolf Gräf.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/