Proprietari scutiţi de impozitul pe clădiri, dacă investesc în renovarea imobilelor!

Municipalitatea din Caransebeș acordă facilități pentru proprietarii anumitor clădiri care își reabilitează imobilele.

Conform noilor modificări ale Codului Fiscal, Consiliul Local Caransebeş va acorda, la cerere, scutire în 2018 la impozitul pentru clădirile clasate ca monumente istorice, indiferent de proprietar, şi care au faţada stradală şi principală renovată sau reabilitată.

Consiliile locale pot reduce impozitul pe suprafeţele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric, în funcţie de suprafaţa afectată şi de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziţia publicului pentru vizitare, precum şi instituţiilor specializate pentru cercetare. Potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului Caransebeș, până acum legea dădea posibilitatea Consiliului Local să decidă dacă scuteşte sau nu de plata impozitului pe cei care dețin clădiri de patrimoniu și au investit în reabilitare, renovare, singurul caransebeșean care a beneficiat de această facilitate fiind Traian Pleșa, cu o scutire parțială (etaj și subsol) pentru Palatul Korongy, clădire construită la 1877.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

În municipiul Caransebeș figurează aproape 40 de monumente istorice, însă în prea puține cazuri proprietarii au investit în reabilitare. Totuși, dacă ne gândim că impozitul pe clădire ar putea ajunge între 5.000 și 10.000 de lei pe an, proprietarii ar putea lua în considerare ca banii să fie folosiți pentru reparații și reabilitări și astfel ar primi scutiri de impozit.

Foarte multe dintre clădiri aparțin instituțiilor statului, cum ar fi Casa de Cultură George Suru, Biblioteca Municipală Mihail Halici, Episcopia Caransebeșului, Colegiul Traian Doda, Colegiul CD Loga, Banca Graniței – azi BCR, clădire cedată Primăriei Caransebeș, Sinagoga – recent renovată etc. Sunt și clădiri private, monumente istorice în care însă se desfășoară activități economice și care nu pot beneficia de această facilitate, cum ar fi clădirile de pe strada Mihai Viteazu, centrul orașului, care pe vremuri se numeau Casa Ostoia, Casa Vasilevici, Casa Laboncz. Și un lucru negativ pentru imaginea Caransebeșului, sunt și clădiri private lăsate în paragină, care afectează nu numai imaginea urbei, dar pun în pericol și viața cetățenilor care trec pe lângă aceste clădiri. Exemplu, clădirea Comunității de Avere, de lângă Parcul General Dragalina, care stă să se dărâme peste trecători.   

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/