Primarul Felix Borcean primeşte lecţii de administraţie publică de la elevi!

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Elevii de la Colegiul Național Traian Doda din Caransebeş l-au surprins pe primarul Felix Borcean prin propunerile lansate în cadrul unui proiect al colegiului, acţiune la care a participat și edilul-şef, fost director al liceului.

„Fii și tu tânăr cu inițiativă și ajută la dezvoltarea unei culturi civice în comunitatea ta”. Acesta a fost îndemnul organizatorilor unui atelier de educație civică și scriere de proiecte pentru a ajuta comunitatea. Evenimentul s-a datorat prezenței unui ONG care, prin membrii săi, i-a învățat pe elevi să scrie proiecte, să se documenteze și să își impună ideile și creațiile prin aceste proiecte, pentru obținerea și atragerea de fonduri europene.

Cu sprijinul Primăriei Caransebeș, proiectul își propune creșterea gradului de implicare a 24 de tineri în formularea și implementarea acestora. Elevii aleși din clasele XI-XII vor dobândi competențe pentru a identifica surse de finanțare.

„Tinerii au ridicat probleme precum situația spitalului din Caransebeș, ceea ce mă bucură, că ei se implică în acest aspect al sănătății concetățenilor. Le-am și răspuns și chiar le-am și propus să avem întâlniri cât mai dese pentru a discuta problemele administrației locale pe care, poate, nu le înțeleg din prea puține informații sau alte motive. Mi-ar plăcea ca tinerii și prin ei și alți cetățeni să afle care sunt marile probleme cu care se confruntă orașul nostru”, a declarat șeful administrației publice locale din Caransebeș, Felix Borcean.

Muzeul TM

„Pentru noi este întotdeauna o surpriză plăcută să descoperim ideile cu care vin tinerii noștri și capacitatea lor de a absorbi noțiuni și abordări noi. Cred că este o generație care merită să valorifice toate lucrurile pe care le poate face. Sigur că sunt lucruri care necesită șlefuire, pentru că lipsa de experiență își spune cuvântul, dar important este că se gândesc la problemele comunității, niciuna dintre cele 5 echipe formate nu a venit cu probleme care să fie derizorii, iar soluțiile pe care le-au propus au fost realiste. Sigur că unele necesită mai mult efort, mai multă investiție, sprijin financiar, cum ar fi preocuparea despre Biblioteca Municipală sau despre Spitalul Municipal de Urgență, lovindu-se cumva de provocările pe care le exercită piața muncii, căci acolo va fi adevăratul test. De aceea am ales echipe formate din generații de elevi diferite, pentru că trebuie să performeze indiferent de colegii cu care lucrează. Iar rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare și merită să le oferim tot sprijinul pentru ca aceste idei, care astăzi sunt în stadiul de proiect, să devină realitate”, ne-a declarat Iulia Coșpănaru, managerul de proiect.

Proiectul câștigător a avut la bază gestionarea apei potabile din Colegiul Național Traian Doda, un proiect foarte realist, despre care ne vorbește Adele Angelini. „Chiar dorim să ducem până la capăt acest proiect, pentru că singura sursă de apă potabilă pentru elevi este fântâna de lângă primărie, când putem fugi doar în pauza mare, sau să cumpărăm apă de la chioșc. Am propus realizarea unui foraj în curtea școlii, idee care a fost îmbrățișată de către domnul primar, care ne-a promis că va include finanțarea în bugetul anului viitor”, ne-a precizat Adele Angelini, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Traian Doda.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/