Primarii liberali au sărit la președintele Hurduzeu: „E o practică mizerabilă, este strigător la cer!”

Ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Caraș-Severin din 2016, care a avut loc astăzi, s-a terminat cu scandal, liberalii părăsind plenul nemulțumiți fiind de modul în care președintele administrației județene, Silviu Hurduzeu, a ales să repartizeze primăriilor cotele din sumele defalcate din TVA și impozitul pe venit.

O simplă lecturare a listei cu sumele propuse de Hurduzeu arată clar că localitățile cu primari PSD sau de altă coloratură politică, dar care au trădat la alegerile parlamentare în folosul social-democraților, ar avea de primit sume mult mai mari decât primăriile conduse de liberali. Liderul grupului PNL din Consiliul Județean, Cristian Gâfu, nu crede că e vorba de vreo întâmplare și a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului pe motiv că repartizarea sumelor s-ar fi făcut politic. A cerut totodată să fie pus la dispoziție modul de repartizare și convocată o ședință de îndată pentru aprobarea sumelor în funcție de nevoi, de numărul de locuitori și de alte criterii obiective. Numai că, Gina Pavel, șefa banilor în Consiliul Județean, a avertizat că s-ar ieși din termen dacă s-ar amâna aprobarea proiectului într-o altă ședință. În aceste condiții, consilierii liberali au părăsit sala de ședințe. Așa cum au făcut și mai mult de 25 de cetățeni ai Aninei, care au vrut să audă cu urechile lor de ce președintele Hurduzeu a propus pentru fostul oraș minier 50.000 de lei, iar pentru unele dintre comunele PSD câte 70.000 de lei.

Sunt disfuncționalități majore în modul de repartizare a sumelor respective. Modul de repartizare a acestor bani e total netransparent. Domnul președinte a spus că de aceea nu s-a ținut ședința Consiliului Județean până după alegeri, că să nu se interpreteze politic”, a spus Gâfu, liderul liberalilor din Consiliul Județean. „Intenționat s-a convocat ședința pentru sâmbătă. S-a vrut să se intre în tardivitate. Au dorit să evite o eventuală propunere a noastră și o ședință de îndată. Au vrut să ne arate pisica cu ghearele scoase!”, a completat Ion Cojocariu, consilier PNL.

Alături de primarul Aninei, în sala de ședințe s-au aflat și edilii-șefi din cele două municipii, Nelu Popa și Felix Borcean. Am venit să susținem cauza Spitalului Municipal din Caransebeș, care are o datorie mai veche, destul de consistentă, iar noi am primit de la Consiliul Județean 3,5 la sută din această datorie. Am discutat cu președintele CJ, numai că toate primăriile PSD au primit între 50.000 și 70.000 de lei, iar primăriile urbane – câte 170.000. Nu e normal ca Reșița și Caransebeșul să nu fie luate în considerare în această alocare bugetară! Poate domnii care au împărțit bugetul s-au gândit că primăriile liberale sunt mai performante, au un management economic mai performant, în timp ce cele conduse de primari PSD au probleme financiare, deci au nevoie de un ajutor substanțial. Silviu Hurduzeu încă mai cred că este un președinte echidistant, dacă va fi lăsat să lucreze așa cum crede el?!”, a comentat situația primarul Caransebeșului.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Nelu Popa a fost mult mai virulent: „Totul se rezumă la matematică sau lipsa de matematică. Din punctul meu de vedere, celor care coordonează activitatea economică în CJ le dau corigența la matematică. Această practică mizerabilă durează de ani de zile și se pare că nu a încetat. La nivel de guvern au fost sume distribuite pe parametri foarte bine calculați. Aceiași parametri i-au avut în vedere și cei de la Consiliul Județean. Reșița înseamnă un sfert din județ și ni s-au alocat bani egali cu Marga și Bucoșnița. Este strigător la cer! Nu mă așteptam la așa ceva. Nu murim fără acești bani, noi, reșițenii, ne descurcăm, dar această practică trebuie să înceteze. E rușinos că ea continuă!

Președintele Hurduzeu susține însă că nu e influențat de nimeni, că repartizarea nu s-a făcut pe criterii politice, ci în funcție de necesități și de vechimea arieratelor. Mai mult, a explicat că nu au existat niciun fel de solicitări din partea grupului liberal înainte de ședință și că era posibilitatea introducerii de amendamente, așa cum a făcut vicepreședintele Ionuț Popovici. Acesta din urmă a propus tăierea unor sume modice de la comunele Fârliug, Bucoșnița și Ticvaniu Mare și redistribuirea către orașul Bocșa, precum și rectificarea bugetului pentru Mehadica în beneficiul comunei Lăpușnicel.

Prin Ordonanță de Guvern, la sfârșit de an se face rectificare bugetară. La nivelul județului Caraș-Severin au fost alocați 245 de miliarde de lei. O împărțire a fost făcută de administrația financiară pe baza acelei formule de calcul care ține cont de suprafață, numărul de locuitori, gradul de colectare a veniturilor. Sume mari au primit localitățile mari. 36 de miliarde sunt banii pe care îi alocăm noi, Consiliul Județean, UAT-urilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Banii s-au distribuit primăriilor în urma solicitărilor pe care acestea le-au făcut. Evident că suma nu acoperă totalul solicitărilor primăriilor. S-a ținut cont de ratele la bănci și de cofinanțările la proiectele guvernamentale sau europene în desfășurare. O comună mică nu a primit bani mulți de la Finanțe pentru că nu era avantajată de formula de calcul, nu-și poate asigura cofinanțările că nu are de unde și nici nu poate lua un credit pentru că nicio bancă nu-i dă bani. Am ținut cont în această împărțire de acest lucru, de a ajuta primăriile mici, deoarece multe dintre ele erau în imposibilitatea de a încheia anul, de a plăti salariile. La o primărie mare nu ar fi avut o influență prea mare nici dacă erau sume de două ori mai mari. Am ținut cont în primul rând de solicitările primpăriilor, de arierate, rate și cofinanțări. Multe din primării au trimis hârtii în care figurează cu zero arierate, sunt primării care nu au solicitat niciun leu”, a precizat Silviu Hurduzeu.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/