Prezență cărășeană la Conferința Națională a Managerilor Culturali

Directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Adrian Ardeț, participă, la sfârșitul acestei săptămâni, la ediția a III-a a Conferinței Naționale a Managerilor Culturali.

Evenimentul este organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și va avea loc în zilele de 29 și 30 octombrie, la Biblioteca Națională a României din București, în cadrul Festivalului Național de Teatru. Potrivit istoricului Adrian Ardeț, este cea mai importantă reuniune a managerilor de instituțiile publice de cultură, a antreprenorilor culturali din mediul independent din România, a experților în management cultural, precum și a reprezentanților autorităților finanțatoare, la care participă și invitați din Croația, USA și Italia. Tema acestei ediții este „Considerarea și desconsiderarea managementului cultural”.

„Pentru prima dată, evenimentul va găzdui doi invitați internaționali, reprezentanți ai unor entități de renume în domeniu: Manuèle Debrinay-Rizos, vicepreședinte ENCATC – European network in cultural management and policy și Milena Dragicevic Sesic, UNESCO, Chair in cultural policy and management, prof. Universitatea de Arte, Belgrad. Anul 2016 a adus numeroase schimbări în managementul cultural la nivel național, fapt ce va constitui subiectul unora dintre sesiunile conferinței”, ne-a menționat Adrian Ardeț.

Participanții vor aborda tematici de importanță majoră pentru organizațiile publice și private, inclusiv aspecte legislative, în discuții moderate de experți la nivel național și internațional. Astfel, ei vor comunica direct, într-un cadru liber,  preocupările și recomandările referitoare la situația actuală a domeniului cultural. Programul va cuprinde sesiuni generale dedicate organizațiilor publice sau private, dar și dezbateri cu privire la statutul managementului cultural astăzi și nevoile de reglementare.

Aplicarea managementului ca știință generează performanțe notabile în domeniul cultural, de aceea cercetarea și dezbaterile despre sistemul de management și a influenței acestuia asupra activității operatorilor culturali devin o necesitate.