Prețul gunoiului s-a dublat!

Problema haldinelor neconforme standardelor europene a creat neplăceri pentru cărășeni. Prețul crește în continuare tot din cauza lipsei unui deponeu adecvat.

Prețul pe care locuitorii județului sunt nevoiți să  îl plătească pentru gunoi aproape s-a dublat, asta din cauza faptului că societatea Ecosal încearcă să găsească soluții pentru a transporta gunoiul din Lupac, așa cum Uniunea Europeană o cere.

Pentru a evita amenzile usturătoare, compania Ecosal este nevoită să renunțe la depozitarea temporară a gunoiului.  Reglementările UE cer ca deșeurile să fie transportate cât mai repede, fără a staționa în deponeul provizoriu. „Activitatea Ecosal a fost una de compactare, balotare și depozitare temporară. Însă această depozitare nu îndeplinea condițiile de mediu, astfel a trebuit schimbată activitatea într-una de recepție-livrare”, precizează noul administrator Ecosal, Aurel Marinescu. Astfel, explică directorul societății, gunoiul va fi trimis la Chișcădaga, la o fabrică de ciment care folosește deșeurile în procesul tehnologic. „Acesta firmă din județul Hunedoara ne preia gunoiul fără niciun cost. Singurul cost pe care îl suportăm este al transportului, 12 euro, plus TVA pe transport”, mai adaugă Aurel Marinescu. Cazul este unul fericit, pentru că la analizarea celor mai bune variante s-a constatat că unele deponeuri autorizate percep taxe pentru depozitare, de exemplu în județul Arad taxa depășește 20 de euro.

De două ori mai mult pentru gunoi

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Dacă până acum gunoiul era transportat cu 8 euro pe tonă, acum acesta a ajuns la 15 euro pe tonă, aproape dublu, ceea ce înseamnă că și prețul de persoană va crește considerabil. „Există o majorare și asta datorită transportului la Chișcădaga, însă au crescut și alte cheltuieli, cu salariații, avem nevoie de mai mulți angajați la deponeu, dacă până acum era unul singur, probabil că vom avea nevoie de patru, poate chiar cinci salariați”, explică pentru Express de Banat administratorul Ecosal.

Consiliul Local Reșița încearcă să găsească și alte variante care să nu le ușureze buzunarele cetățenilor. „Consiliul Local Reșița este singurul care s-a împotrivit majorării”, a declarat Valentin Lupșa, reprezentantul Reșiței în Adunarea Generală a Acționarilor Ecosal. Aurel Marinescu a explicat faptul că această societate înființată de administrațiile locale din județ este doar o variantă, operatorii de pe raza fiecărei localități pot să caute singuri alternative mai bune. „Dacă un operator găsește o variantă mai ieftină, nu avem nicio problemă. Noi suntem doar pelerina de vreme rea. Reprezentantul în AGA din partea Consiliului Local Reșița s-a opus pentru moment acestei majorări ca să căutăm alte soluții. Sunt de acord cu orice propunere, dar trebuie să se continue cu transportul deșeurilor, pentru că este o situație de urgență declarată”, precizează acesta. Din AGA Ecosal fac parte și celelalte administrații locale, în total fiind 24 de primării acționare din orașe ca Oțelu Roșu, Băile Herculane, Caransebeș sau Oravița.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/