Premieră în România, la Oţelu Roşu

Problema deşeurilor în Caraş-Severin, apărută după închiderea haldinelor şi întârzierea construirii deponeului ecologic care să deservească tot judeţul, ar putea fi rezolvată la Oţelu Roşu cu o tehnologie de ultimă oră.

O mare companie care deţine fabrici de producție a biogazului și bioenergiei prin valorificarea deşeurilor este gata să intre pe piaţa din Europa. Eco Tec ar urma să investească aproximativ 4 milioane de euro la Oţelu Roşu într-un proiect care poate rezolva problema gunoaielor în tot judeţul. Administraţia locală va pune la dispoziţie 5 hectare de teren pentru construcția centrului de producție care va avea o capacitate maximă de 200 de tone de gunoi pe zi. Interesant este că deşeurile nu se depozitează, ci sunt procesate imediat şi se transformă fie în biogaz sau biodiesel, fie în energie electrică. Avantajele nu se opresc aici. Într-o primă fază ar apărea aproximativ 70 de locuri de muncă. Numărul lor va creşte semnificativ dacă la Oţelu Roşu va fi adus şi gunoiul din alte localităţi, lucru foarte probabil având în vedere costurile foarte mari pe care le suportă Primăriile în momentul de faţă pentru transportul lui în afara judeţului. Compania îşi poate extinde activitatea pe o suprafaţă de până la 10 hectare în condiţiile în care la Oţelu Roşu vor ajunge mai mult de 200 de tone de gunoi în fiecare zi.
„Avem o solicitare din partea firmei Eco Tech, o societate ce-şi desfăşoară activitatea în America de Sud, Columbia şi Mexic. Societatea este pentru prima dată în România, chiar şi în Europa din câte am îneţeles. Sperăm ca în termen de maximum şase luni să finalizăm acest proiect. În şedinţa Consiliului Local de la finele lunii trecute am dat un aviz de principiu legat de viitoarea colaborare cu societatea Eco Tec. Colaborarea ar consta într-un parteneriat public-privat în care Primăria să aibă 10 la sută acţiuni şi beneficii la profit”, a confirmat primarul Luca Mălăiescu.
Un alt aspect foarte important este că Eco Tec ar putea valorifica şi 70 la sută din gunoiul depozitat în vechea haldină a oraşului. Materialele ce nu pot fi reciclate se procesează și se transformă în biodiesel sau energie electrică, iar restul neprocesat este transformat în îngrășământ natural.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Prea multe detalii nu pot da acum, pentru că au fost impuse clauze de confidențialitate. Soluția este ieftină și pentru noi, deoarece nu ar mai trebui să ducem gunoiul la Orăștie sau în altă parte. Oricum noi avem cel mai mic preț pentru salubrizare în judeţ”, Luca Mălăiescu, primar

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200

Comments

  1. pufulet says:

    mai sa fie dar voi ce mai furati atunci

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/