PREMIERĂ: Dronele de milioane de euro au făcut spectacol la Caransebeș!

Pentru prima dată, dronele cumpărate prin proiectul european au fost ridicate de specialiști de la sol. Municipiul Caransebeș va deveni un pol important în domeniul intervențiilor în situații de urgență.

Din cele peste 2 milioane de euro, administrația din municipiul de pe Timiș și Sebeș a beneficiat de 1,2 milioane, fonduri din care au fost cumpărate trei drone, adică dispozitive de observare aeriană, prin care să se poată interveni, inclusiv în zona alpină din jurul municipiului. Pentru prima dată în cadrul proiectului, cei trei piloți instruiți alături de personalul tehnic pregătit pentru a lucra pe sistemul ce a fost montat la Poliția Locală au desfășurat un exercițiu pilot de căutare a unei persoane rătăcite.

drone_1 drone 2

Piloții, care vor coordona dronele de la sol prin sistem electronic, au primit astăzi atestatele din partea viceprimarului Filip Strejariu. ,,Sunt dotări, programe și softuri de ultimă generație în domeniul situațiilor de urgență de care municipalitatea se poate folosi în cazuri de situații majore, cum ar fi rătăcirea în munți sau accidente montane, și nu numai. Cele trei drone vor fi folosite și la observarea teritoriului municipiului din punct de vedere cadastral sau al infracțiunilor silvice, în colaborare cu alte instituții ale statului”, a precizat viceprimarul Strejariu pentru www.expressdebanat.ro.

drone 5 drone 4

Turiștii rătăciți, găsiți mai ușor!

Reprezentantul firmei care a câștigat licitația, Eugen Gâtej, a menționat că una dintre drone este echipată cu o cameră duală termică și optică ce poate fi folosită în operațiuni de căutare atât ziua, cât și noaptea.

,,Este pentru prima dată când simulăm un accident pentru a vedea cum funcționează o operațiune de salvare. Vom ști cu exactitate în ce zonă s-a pierdut persoana, iar personalul tehnic va aplica soluția integrată pentru a-l găsi pe cel dispărut. Doi oameni vor opera la pupitrul de comandă, iar în teren căutarea se face în funcție de gravitatea incidentului, motiv pentru care pot interveni echipaje de căutare ale Serviciilor Specializate din Caraș-Severin, ce vor primi coordonate în funcție de ceea ce descoperă dronele pe teren”.

Administrația publică locală este prima din România care a achiziționat pe un program transfrontalier dronele. Proiectul ce se va încheia în aprilie 2015 vizează îmbunătățirea sistemelor comune de monitorizare și intervenție în caz de urgență la nivelul zonei transfrontaliere România – Republica Serbia.

Comments

  1. Ppa says:

    De regula turistii se ratacesc cand este vorba despre conditii vitrege de timp. Aceste drone nu pot zbura pe vant. Imaginile sugereaza ca sunt echipamente fragile. Durata de zbor este undeva la 15 minute asadar una peste alta consider ca sunt bani investiti degeaba. Este totusi mult 400.000 de euro pentru o drona. Apropo, cine le-a fabricat ?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/