Posesorii de mașini electrice pot face plinul gratuit, Primăria Reșița plătește [VIDEO]

Primarul Ioan Popa și-a reexprimat astăzi intenția de a transforma Reșița într-un oraș verde și a inaugurat, alături de directorul de operațiuni al CEZ România, Doina Vornicu, prima stație de încărcare pentru autoturisme electrice din județ.

„Practic Reșița intră pe harta traseelor pentru mașinile electrice din România, până acum pentru un autoturism electric fiind imposibil să ajungă din capitală în vestul țării pentru că, de la Severin și până la Timișoara, nu avea niciunde o asemenea stație”, a spus entuziasmat edilul.

„Continuăm să investim în ariile în care operăm, iar Reșița este un punct important pe harta investițiilor noastre. Acest proiect a fost o oportunitate pentru noi de la bun început din mai multe motive: pe de o parte, apreciem în mod deosebit implicarea autorităților locale care cred în relațiile de parteneriat cu investitorii privați, iar aici am găsit această viziune foarte clar conturată. Pe de altă parte, mobilitatea electrică este unul dintre subiectele noastre preferate pentru că înseamnă mai mult decât responsabilitatea față de moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri, înseamnă inovație și evoluție tehnologică. Am avut, prin urmare, toate argumentele să fim alături de Primăria Reșita în această inițiativă, mai ales că avem deja experiența internațională a colegilor noștri din Grupul european, dar și propria experiență a stațiilor montate la Pitești și Craiova în urmă cu 3 ani”, a spus Doina Vornicu, directorul de operațiuni al CEZ România.

Instalaţia inaugurată astăzi este operabilă pe bază de card, carduri oferite gratuit consumatorilor de către Primăria Reșița. Primarul Ioan Popa spune că se gândește și la implementarea unui sistem de plată cu cardul pentru cei care tranzitează orașul și nu se pot opri la Primărie pentru a primi un card de alimentare. În schimb, taximetriștii și toți utilizatorii de mașini electrice din oraș și din județ vor putea alimenta gratis, primind aceste carduri de la Primăria Reșița, pe următorii 2 ani municipalitatea urmând să plătească energia folosită.

Iniţiativa a beneficiat de sprijinul Primăriei Reşiţa, care susţine creşterea numărului de vehicule electrice, astfel încât 25% dintre taxiurile din oraş să fie electrice până în anul 2020 şi 50% până în 2030. Potrivit sursei citate, în acest context, taximetriştii reşiţeni vor beneficia de încărcări ale maşinilor în regim gratuit.

YouTube video

Noua staţie electrică de încărcare a vehiculelor electrice este amplasată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Reşiţa, are disponibile trei tipuri de mufe care pot asigura alimentarea simultană cu energie chiar şi a trei vehicule. Doi dintre conectori asigură încărcări rapide pentru maşinile electrice construite după standarde asiatice (DC CHAdeMO Type 4), respectiv europene (DC European Combined Charging System), iar o baterie aproape descărcată poate fi reîncărcată complet în aproximativ 40 de minute. Cel de-al treilea conector disponibil este cel mai larg răspândit (AC Type 2 connector) şi asigură încărcarea în regim normal.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Grupul CEZ a instalat primele două staţii de încărcare în anul 2015, lângă sediile companiei din Craiova şi Piteşti, la care au acces gratuit toţi posesorii de vehicule electrice. De asemenea, începând cu acelaşi an, angajaţii Grupului sunt încurajaţi să utilizeze noile tehnologii, având la dispoziţie maşinile electrice şi hibrid din parcul auto propriu.

La ora actuală, flota auto CEZ din România include un autoturism full electric şi unul hibrid, care au rulat peste 35.000 de kilometri “verzi”.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia, fiind, în prezent, reprezentat prin opt companii: Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Începând cu anul 2011, Grupul deţine în portofoliu sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa (judeţul Caraş-Severin), format din patru microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug şi Secu.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/