Planurile de management ale Parcului Național Semenic-Cheile Carașului și Cheile-Nerei Beușnița sunt blocate de Romsilva chiar prin ministrul mediului!

Cristiana Pașca Palmer a spus că nu poate semna ordinul de ministru prin care să se aprobe planurile de management ale acestor parcuri până nu are verde de la Romsilva, deși această instituție nu are nicio treabă cu parcurile!

Elaborate prin proiecte cu finanțare europeană, cele două planuri de management nu sunt pe placul celor de la Direcția Silvică, aceștia contestând în special zonarea parcurilor, adică suprafețele din parc unde NU se pot tăia sub nicio formă arbori și fac presiuni mereu pentru o diminuare a acestor zone.

Planul de management pentru Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița a fost întocmit de către Universitatea de Sănătate Alimentară și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, a trecut toate etapele impuse de dezbaterea publică și are avizul Consiliului Științific al parcului, dar ministrul Cristiana Pașca Palmer nu semnează ordinul de ministru prin care acesta să intre în vigoare. Motivul?! Romsilva nu este mulțumită de zonarea propusă pentru că are mai puțin lemn de exploatat! Și așa munca a zeci de specialiști și dezbaterile ONG conform legii sunt anulate de… mofturile celor din Romsilva. Se pare că Mihai Dragoș, șeful Direcției Arii Protejate din Romsilva, ar fi cerut refacerea zonării, fără a argumenta științific solicitările, ci amenințând că altfel planul nu va fi publicat.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cum acesta este realizat pe un proiect european, chiar dacă toate studiile și cercetările au fost făcute de către universitari, dacă ministrul nu va semna ordinul de promulgare, toți banii europeni obținuți pe acest proiect vor trebui returnați. Într-o încercare de deblocare a situației, USAMVB Timișoara a apelat la sprijinul ing. Ion Chisăliță pentru a media disputa, dar silvicii vin cu propria variantă de zonare și, spun ei, nu vor aviza altfel planul. Asta, deși Romsilva nu mai controlează, practic, ariile protejate, căci România are o Agenție Națională a Ariilor Protejate, care ar trebui să se ocupe de conservarea biodiversității.

Situația este similară și la celălalt parc, Semenic-Cheile Carașului, unde tot din cauza nemulțumirilor Romsilva, planul de management nu este promulgat de ministru. Aprobarea prin Ordin de Ministru a unui Plan de management este o muncă laborioasă și pentru a putea fi dusă la finalitate trebuiesc urmați niște pași procedurali. Cele două planuri de management nu au fost promovate încă, deoarece Planul de management al Parcului Național Semenic nu a ajuns la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Biodiversitate, acesta fiind respins de Regia Națională a Pădurilor pentru a fi refăcut. În prezent se află la elaborator și Regia Națională a Pădurilor așteaptă să fie retransmis. Planul de management pentru Cheile Nerei poate să fie promovat în momentul în care beneficiarul – Regia Națională a Pădurilor – se pune de acord cu elaboratorul asupra conținutului de fond al Planului de management. Asta, deși legislația de mediu spune că nu Romsilva, ci Agenția Națională a Ariilor Protejate ar trebui să se ocupe de o astfel de problemă!

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/