Persoanele cu dizabilități, tratate la fel de Primăria Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin! Nici prea-prea, nici foarte-foarte!

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Primăria Reșița şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin au reușit să vină în întâmpinarea persoanelor cu diverse dizabilități, din punct de vedere al instrumentelor de accesibilizare a spațiilor publice, în proporții asemănătoare: 31%, respectiv 30%.

InfoCons, Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, a realizat un studiu comparativ, pe baza studiilor din 2015 și 2018, cu privire la accesibilizarea spațiilor instituțiilor publice din România (primării reședință de județ și consilii județene).

Instrumentele de accesibilizare a spațiilor publice sunt prevăzute în Legea 448/06.12.2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, și fac referire la parcări, rampe de acces, lift adaptat, bare de susținere, scaune speciale în sălile de spectacole, toalete adaptate, interpret, amplificator audio, transport comun, trotuare, semafoare, treceri de pietoni, echipamente pentru nevăzători, covoare tactile, plăcuțe de accesibilizare în limbajul Braille și microbuze speciale pentru copii.

STPT job 1000x200

Din punct de vedere al procentajului instrumentelor de accesibilizare implementate în anul 2018, 31% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Alba Iulia, Botoșani, Brăila, Călărași, Cluj, Focșani, Galați, Giurgiu, Oradea, Reșița, Suceava, Timișoara, Sectorul 3 și Sectorul 5 al Capitalei. Îmbucurător este faptul că aproape 70% din instituții au locuri de parcare special concepute pentru persoanele cu dizabilități, o creștere foarte mare față de situația din 2015, când doar 23% din instituții aveau astfel de locuri. La grupuri sanitare, însă, procentajul este identic cu cel din 2015 – 65% din instituții sunt dotate cu un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități. Pe de altă parte, 91% din instituțiile publice sunt dotate cu bare de susținere, cu 9 procente mai mult față de studiul din 2015. Și la lifturi procentul a crescut, dar nu este unul îmbucător – 35% din instituții sunt dotate cu lifturi pentru persoanele cu dizabilități, cu 12 procente mai mult față de studiul din 2015.

Din punct de vedere al instrumentelor de accesibilizare implementate până în 2018, Consiliul Județean Caraș-Severin figurează cu un procentaj de 30%, alături de județele Alba, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Galați, Olt, Mureș și Tulcea. Cea mai mare implementare a instrumentelor de accesibilizare au realizat-o Consiliile județene din Iași și Hunedoara: 54%.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/