PE SURSE. Profesorii fug de funcția de rector. Refuză să moștenească datoriile lui Frunzăverde! 

Pe lângă problemele legate de fuziune, la universitatea reșițeană este un haos total generat de alegerile pentru funcția de rector. Asta, în contextul în care Doina Frunzăverde pleacă de la conducere, după ce timp de două mandate consecutiv s-a aflat în vârful ierarhiei.

Recent, o comisie de negociere din cadrul Universității de Vest Timișoara s-a deplasat la Reșița pentru o nouă rundă de negocieri. Potrivit celor care au asistat la discuții, acestea au avut o direcție extrem de interesantă pentru că, potrivit interpretărilor personale, în cazul în care Ministerul Educației nu va aloca resurse financiare pentru fuziune, nu poate fi realizată. În plus, prin monologul prorectorului de la UVT, prezent la Reșița, a mai fost adus în prim-plan și un alt subiect legat de numărul mare de angajați ai Universității „Eftimie Murgu”. Mai exact, vizate au fost posturile de secretariat, care sunt extrem de multe la Reșița, în opinia acestuia.

Deși demersurile de fuziune sunt conduse de Doina Frunzăverde, încă rector aflat pe funcție, mandatul acesteia se va încheia în curând, dar probleme apar la întrebarea „cine îi va lua locul?” În momentul de față, toți potențialii candidați au refuzat categoric să moștenească un post extrem de dificil, atât în contextul scandalurilor penale care au lovit mediul academic, cât și în cel al datoriilor și al crizei financiare cu care se confruntă universitatea.

Mai exact, cel căruia i s-a propus să candideze, conf. Marius Miloș, actualul președinte al Senatului, deși în primă fază a fost încântat să intre în competiția pentru alegeri, la o analiză mai atentă a lucrurilor s-a răzgândit, pentru că nu își dorește funcția. Acesta ar fi avut și susținerea actualului rector, care nu ar vrea să părăsească exclusiv postul de conducere, dar e obligat de lege. În acest sens, surse neconfirmate oficial spun că ar fi încercat chiar și diverse tertipuri pe la MEC, propunând întreruperea celor două mandate pe un interval de câteva luni, astfel încât să poată candida pentru al treilea, dar acest lucru nu i s-a tolerat.

Una peste alta, după refuzul lui Miloș, în vizor au apărut cei trei decani de la facultăți, numiți tot de Doina Frunzăverde, conform prerogativelor pe care le are, dar și conf. Adrian Tănase, director de Departament la Știinte Economice.

Cum Codruța Hamat a refuzat din start postul, au mai rămas doi decani. Inițial, propunerea a mers către conf. Andrade Bichescu, decanul Facultății de Științe Sociale, mai combativ din fire. S-a renunțat însă la această idee, pentru că la o analiză mai atentă ar fi dat prost la imagine ca un profesor de sport să conducă facultăți de inginerie și de științe economice.

În concluzie, va fi promovată pentru funcția de rector conf. Venera Manciu. Cam așa stau lucrurile în tabăra celor care își doresc fuziunea.

La polul opus, oponenții actualului rector Frunzăverde nu au încă un candidat, însă îl au în vizor pe prof. Ianici Sava, care timp de două mandate a condus Facultatea de Inginerie, având rezultate extrem de bune. În plus, punctul forte al dascălului e că n-a făcut parte din nicio structură de conducere în ultimii patru ani. Un alt candidat ar putea fi și prof. Gheorghe Popovici, însă acesta nu este încântat să urce în vârful ierarhiei academice și să ocupe un astfel de post.

Alegerea noului rector are loc pe data de 3 februarie. Rămâne de văzut cine își va depune candidatura!

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/