Absorbția fondurilor europene, ceartă între partide!

untitled design set 970x90 px

După ce rata de absorbție a fondurilor europene a rămas extrem de scăzută în perioada Guvernării Boc, astăzi democrat-liberalii critică activitatea Guvernului Ponta. Afirmațiile făcute la Reșița de cei care dețin portofoliul pentru UE însă îi contrazic.

În conferința de presă susținută săptămâna trecută de democrat-liberali la Reșița, pe lângă mai multe strategii de reindustrializare a județului, au fost puse în discuție și motivele imposibilității României și a Caraș-Severinului de a atrage fonduri europene. Declarațiile celor mai importanți membri PDL au pus problema fondurilor europene într-o lumină destul de gri în ceea ce privește absorbția la nivel național, asta după ce, cu doar câteva zile înainte, PSD-ul a prezentat o situație a investițiilor pe bani europeni într-o evoluție spre bine. Mai mult decât atât, estimările pentru viitor făcute de pesedistul Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, au fost dezarmate direct și transparent de către opoziție.

În luna mai 2012 rata de absorbție era spre 8%, astăzi este peste 34. O creștere foarte mare care pe mine nu mă face să mă opresc aici, pentru că România poate și trebuie să vrea mai mult. Eu estimez că vom ajunge în 2015 la 80%, noi ne-am propus între 50 și 80. Ce am făcut noi ca minister cred că ne dă siguranța că lucrurile se pot întâmpla”, a explicat Eugen Teodorovici.

„Bubele” găsite ulterior de democrat-liberali în sistemul de guvernare Ponta, somat de aceștia pentru imposibilitatea țării de a atrage fonduri de la Uniunea Europeană, pune afirmațiile ministrului Eugen Teodorovici în cumpănă. Pe lista neagră prezentată de europarlamentarul PDL Monica Macovei, s-au numărat mai multe motive care țin fondurile europene doar la stadiul de intenție. În primul rând, democrat-liberalii atrag atenția asupra lipsei unei strategii pe baza căreia banii de la UE să fie atrași către România. Imediat pe listă au fost menționate și carențele la nivelul cadastrului agicol și al celui de utilități.

„Pe hârtie avem mai mult teren decât există în realitate. Nimeni nu va aproba proiecte mari pe suprafețe agricole mari pentru că nu suntem siguri de proprietate. O altă problemă este cadastrul utilităților care nu există în toate regiunile țării. Ca atare, nu vom primi bani”, a explicat Monica Macovei.

Toate aceste probleme enunțate de democrat-liberali au fost puse pe spatele puterii și a Guvernului Ponta. Cifrele puse în discuție de Eugen Teodorovici au fost șterse cu buretele de defensiva venită din partea europarlamentarului Monica Macovei, iar contrastul dintre declarațiile celor două tabere au lăsat un semn apăsător de întrebare cu privire la nivelul real al țării de absorbție de fonduri europene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/