Parlamentarii au decis: Liber la pensii speciale şi afaceri de familie pentru aleşii locali!

Camera Deputaților a adoptat azi după-amiază, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind Codul administrativ, cu 175 de voturi „pentru“, 33 „contra“ și 15 abțineri. Printre iniţiatori se află şi cei patru parlamentari PSD din Caraş-Severin.

Iniţiatori ai acestui proiect de act normativ, adoptat în procedură de urgenţă, au fost 168 de parlamentari, dintre care 164 de senatori şi deputaţi PSD şi 4 deputaţi neafiliaţi. Printre iniţiatori se numără toţi cei 4 parlamentari PSD de Caraş-Severin: Ion Mocioalcă, Luminiţa Jivan, Ion Spânu (deputaţi) şi Ioan Narcis Chisăliţă (senator).

Printre prevederile proiectului legislativ se numără eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, dar şi cum vor fi montate plăcuţele bilingve, informează Mediafax.

O altă modificare în proiectului adoptat de deputați, luni, le permite aleşilor locali să poată fi persoane fizice autorizate (PFA) sau „persoane care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială”.

S-a aprobat şi acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali, acestea urmând a fi suportate din bugetul de stat. „Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în articolul 248 din proiectul Codului administrativ.

Modul de calcul al pensiei speciale pentru aleșii locali, potrivit g4media.ro, este similar celui pentru pensiile speciale ale parlamentarilor: produsul numărului lunilor de mandat cu 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Pensia specială se acordă cu condiția ca persoana respectivă să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean, iar în calcul se iau maximum trei mandate. De asemenea, pensia specială se cumulează cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normală, și se plătește din bugetul ministerului responsabil cu administrația publică. Nu beneficiază de pensia specială persoana condamnată, în calitate de ales local, pentru infracțiuni de corupție.

O altă prevedere a Codului administrativ vizează că deciziile privind patrimoniul unităților administrativ-teritoriale vor putea fi luate cu jumătate plus unu din numărul consilierilor locali sau județeni, față de majoritatea de două treimi necesară în prezent. Potrivit noii prevederi, cele mai multe decizii privind patrimoniul, inclusiv închirierea sau concesionarea, se vor lua cu jumătate plus unu din numărul total al consilierilor. Majoritatea de două treimi a rămas doar în ceea ce privește deciziile de vânzare, cumpărare, schimb sau donație a proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul orașelor, comunelor și județelor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/